Прочитај ми чланак

МАЛАГУРСКИ: „Морамо се супротставити албанском фалсификовању историје КиМ“

0

На конференцији младих лидера Русије и Србије која је одржана у Београду (18-21 октобар) речено је много о популарној стратегији фалсификовања историјских чињеница као инструменту за постизање геополитичких циљева. Српски редитељ Борис Малагурски испричао је за Russia Beyond како се он са својим филмовима супротставља том систему.

„Историја је врло опасна ствар за оне које покушавају да успоставе нове системе, јер историја представља наше колективно сећање на оно што се дешавало и оно што је пре свега континуитет нашег постојања и наше културе, и историја има велику моћ да трансформише нашу садашњост.

Зато увек постоје притисци одређених сила и група да се историја фалсификује, да они могу да обликују нашу садашњост. Ја сам то осетио на својој кожи када сам радио на документарном филму ‘Косово: моменат у цивилизацији’ и идеја је била да представимо Унеску српску баштину на Косову и Метохији, да прикажемо наше манастире и покажемо шта они значе не само за српски народ, већ за читаво човечанство. Тај филм смо снимали под врло тешким условима, али уз подршку канцеларије за КиМ и успели смо да га представимо градовима широм света.

Занимљива ствар се десила кад смо филм представили у Паризу – седишту Унеска. Два дана након тога смо доживели осуду са стране кабинета премијера такозване републике Косово Рамуша Харадинаја, који је филм најжешће напао, јер српски манастири су не само део наше културе него они важе за читаву цивилизацију. И свакога кога је заболело да гледа сцене уништавања историјског музеја у Мосулу, у Ираку од стране терориста, или уништавање Палмире у Сирији и треба да заболи, наравно, и рушење манастира и цркава у ’99 и до данас на територији која је под контролом међународних снага, пре свега НАТО-а. 150 цркава и манастира је уништено, нападнуто и то није нешто што се дешавало одавно. То се дешава и дан-данас и манастири су угрожени.

Али 90 посто тог филма није био о уништавању већ о лепоти тих манастира у историјском сећању. Ти културни верски споменици су светска културна баштина и то је нешто што је засметало некоме попут такозваног премијера такозване републике Косово Рамуша Хардинаја, јер је истина заправо највише непријатна онима који покушавају да створе свој систем који није у складу са чињеничним стањем. И то није нешто што се дешава случајно, то је нешто што се дешава изузетно плански.

Када су Американци ушли у Ирак 2003. године и окупирали ту суверену државу, једна од првих институција коју су лопови, разбојници и криминалци напали био је историјски национални музеј у Багдаду. И кустоси тог музеја су молили Американце као једну безбедносну снагу у том тренутку да обезбеде тај музеј, да спрече лопове да краду експонате који су из времена Месопотамије. Американцима је било потребно недељу-две да пошаљу пар војника да заштите тај музеј. Зашто? Зато што уопште није било у интересу Американаца да заштите историјско наслеђе, јер они су желели да успоставе нови систем, и то историјско сећање може да представља само проблем.

То је тактика доктрине шока коју је Наоми Клајн врло јасно описала у својој книзи ‘Доктрина шока’, и то је тај начин на који функционише свет. Историја је непријатељ данашњих времена, непријатељ система који нам се на глобалном нивоу намеће и ја сматрам да је веома важно борити се за историјска сећања и за оне који се боре за праве вредности. Историја може да буде врло моћно оружје. И ми смо филмом ‘Косово: моменат у цивилизацији’ успели да изиритирамо господина Харадинаја и мени је драго због тога. А са друге стране добили смо признање Конгреса САД у чијем је истраживачком сервису наведен овај филм, односно поменут утицај филма на то да Косово не аплицира за Унеско. То је био наш циљ и постигли смо га.

Тај филм је био велики апел да они који су уништавали манастире сада не буду задужени за чување тих манастира. Јер постоји врло јасна кампања званичне Приштине да карактеришу те манастире као албанске, као део византијске културе и да у њиховој генералној кампањи избришу сваки траг Срба и српског присуства на Косову.

Ако се окренемо истини и историји има наде да и као млади људи можемо на много тога да утичемо, да створимо критичну масу и својим примером привучемо већину на своју страну. По мени, морамо да следимо тај модел, јер ако изгубимо историју, изгубићемо нашу будућност.“

Подсећамо да је после премијере филма 15. септембра у Српском културном центру у Паризу кабинет премијера самопроглашене републике Косово оценио „Косово: моменат у цивилизацији“ као расистички и увредљив филм, а самом редитељу Борису Малагурском је забрањен улазак на Косово.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!