Прочитај ми чланак

МАЛА МУ СРБИЈА: Вучић ствара медијску регионалну мрежу

0

Иако су протеклих дана режимски таблоиди измишљали како је Драган Ђилас, лидер Странке слободе и правде, активирао све антисрпске медије у региону да нападају Александра Вучића, истина је сасвим на супротној страни. Општепознато је колико је напредњачки лидер опседнут медијима, те да се неће смирити док не угуши сваки критички глас усмерен ка његовој политици. Србија је одавно постала тесно медијско тржиште за Вучића, чији апетити расту из дана у дан, те је, како преносе хрватски медији, разрадио детаљан план овладавања медијским простором у региону.

Вучићева медијска стратегија је дугорочно осигурање политичког утицаја овладавањем регионалним медијским тржиштем, и то тако што ће одрешити туђу кесу или ону Телекома Србије – државног новца или тако што ће се узајамно окористити мутним интересима скривених инвеститора, пише хрватски Национал.

Да Вучић убрзано ствара све гушћу регионалну медијску мрежу, сведочи и намера да се у Бањалуци формира ТВ Уна. Колико је ова телевизија важна на медијском небу који контролише Вучић, сведочи и податак да је у читаву причу умешан и син Милорада Додика. Наравно, све ово се одвија под капом Телекома Србије, који непосредно контролише Вучић.

До ових података Национал је дошао истражујући формирање загребачког уредништва ове телевизије, коју ће, како преноси, водити искусни новинар и уредник, Зоран Кусовац. ТВ Уна ће, такође, имати своје центре у Сарајеву и Београду.

Вучић је за свој пројекат, иначе, придобио бројне новинаре астрономским платама, које су неуобичајене за новинарске плате у региону.

Текст Национала уклапа се у оно што је српској јавности већ увелико јасно, да Вучић преко Телеком Србије, коју користи као касицу прасицу, купује медије по Србији осигуравајући на тај начин свој и политички утицај своје странке.

Тако је већ познато да је Вучић, преко својих људи у Телекому, дао медисјком магнату, Игору Жежељу, 37,9 милиона евра да купи таблоид Курир.

На исти начин, корпорација Коперникус, у власништву брата званичника Српске напредне странке, купила је телевизије Прва и О2, након што је продала своје подружнице кабловског оператера Телекому Србија за скоро 200 милиона евра.

Још један пример такве политике је и намера Телеком Србије да се удружи са приватном компанијом Теленор, како би се смањило учешће СББ-а на тржишту, односно, како би што мањи број грађана Србије могао да прати Н1, Нову С или Спорт Клуб, који се емитују само на СББ-у.

Неверицу у јавности изазвао је и потез Телеком Србије да за 600 милиона евра, откупи права за телевизијски пренос фудбалске Премијер лиге Енглеске на каналу Арена спорт за 100 милиона евра по сезони, у наредних шест година, што је готово десет пута више него што је та права раније плаћао Спорт клуб, који се налази под капом Јунајтед медије.

Кад је у јулу 2019. године у Београд стигао француски председник Емануел Макрон, с њим у делегацији био је и Мајкл Петерс, генерални директор ТВ мреже Еуронеwс. Европски информативни канал Еуронеwс и медијска група из Србије ХД-WИН, чији је власник Телеком Србија, основали су тада франшизу Еуронеwс Србија с циљем да публици у Србији, наводно, понуди квалитетне и непристрасне вести и приче.

Дакле, све ово сугерише ко је истински господар медија у Србији и региону, а то, свакако, није Драган Ђилас, већ главом и брадом Александар Вучић, неограничени диктатор Србије, опседнут контролом над сваким аспектом живота у држави. Наравно, све о трошку грађана Србије, који финансирају његове мегаломанске пројекте, али, богами, и њему блиске тајкуне и олигархе.