Прочитај ми чланак

МАКЕДОНИЈА: Полиција чува Собрање, народ блокирао улице

0

Скопље -- Испред Собрања у Скопљу је одржан протест удружења против договора о промени имена у Република Северна Македонија, што је саопштио премијер Зоран Заев.

Окупљени грађани блокирали су булевар 11. Октобар, а за саобраћај су биле затворене и околне улице, док су парламент штитиле полицијске снаге, јавила је агенција МИА.

Председавајући удружења Свемакедонски национални савет – Македонијум, Страшо Олумчев, рекао је да су се окупили спонтано да би изразили револт због онога што се догодило у уторак, преноси МИА.

Он је нагласио да право на одлуку о националним питањима има само македонски народ и нико други.

Македонски председник Ђорђе Иванов саопштио је раније данас да је његова коначна одлука да неће подржати, ни потписати споразум о новом имену те бивше југословенске републике, који су аминовали премијери Грчке и Македоније, Алексис Ципрас и Зоран Заев, јер сматра да је он штетан по државу и њене грађане.

Иванов је у обраћању јавности поручио да је то за њега најштетнији договор у историји.

Грађани, а не председник Дјорђе Иванов, одлучују о будућности Македоније, саопштила је вечерас влада у Скопљу после одлуке Иванова да не подржи споразум са Грчком о имену бивше југословенске републике.

Македонска влада саопштила је да жали због чињенице да председник Иванов није успео да превазиђе своје слабости и увиди перспективе које се отварају за земљу након споразума између Скопља и Атине о новом називу земља – Република Северна Македонија.