Прочитај ми чланак

МАКЕДОНИЈА: „Нестао“ Груевски

0

Скопље -- Полиција расписала потерницу за бившим премијером Македоније Николом Груевским. Из његове партије ВМРО ДПМНЕ кажу да он није код њих.

Груевски се није одазвао на одслужење двогодишње затворске казне, због чега сада полиција трага за њим.

© AP Photo/ Boris Grdanoski

МИА преноси да је генералн секретар ВМРО ДПМНЕ на синоћњој конференцији за новинаре у седишту странке изнео тврдњу да је потрага за Груевским „класична злоупотреба полиције у партијско-полицијске циљеве“ и „хајка и линч против свих који мисле другачије“.

„Уколико полиција поседује налог и заиста сумња да је Никола Груевски у штабу (странке), може слободно да дође и са нама то провери. Ова је политички прогон, ништо више, ништа мање“, рекао је Игор Јанушев.

Он је навео да „нема сазнања где је Груевски“ и да га бивши македонски премијер „није лично контактирао више од осам месеци“.

Наводи се да се Јанушев пожалио новинарима да је полиција проверавала и његово возило.

Македонске власти расписале су јуче потернуицу за бившим премијером и бившим лидером ВМРО-ДПМНЕ, Николом Груевским, који је у понедељак требало да се јави на издржавање двогодишње затворске казне.

Груевски је осуђен на две године затвора због злоупотребе сужбеног положа и нелегалне купувоине блиндираног „Мерцедеса“.

Потерница је расписана након више неуспешних покушаја да се Груевском уручи судска одлука о издржавању затворске казне у петак и данас, када је истекао крајњи рок, пренели су македонски медији.

Нема информација о томе где се налази Груевски, који је у медјувремену у више наврата и на више начина тражио одлагање издржавање затворске казне.

Груевски, иначе, нема пасош и под посебним је предострожним мерама, због суђења која се воде против њега.

Груевски се појављује као осумњичени у још три случаја које је отворило Специјално тужилаштво.

Пасош му је одузет 3. јула прошле године.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!