Прочитај ми чланак

МАХИНАЦИЈЕ Петровић уцењује чланове СНС, а осим Јовањици кредит дао и Пинку

0

Снимак са састанка СНС који је доспео у јавност, а на коме се може чути како се чланови ове странке уцењују да ће остати без посла, "ако се не посвете странци", изазвао је оштре реакције јавности, а главни говорник на поменутом састанку је председник Општинског одбора СНС Чукарица Раде Петровић, који је доделио кредит "Јовањици". Петровићево име не помиње се само у овом случају. Наиме, он је и председник Управног одбора Агенције за осигурање и финансирање извоза (АОФИ), која је дала фирми Пинк интернатионал цомпанy, емитеру телевизије Пинк, 3,2 милиона евра у марту 2017, али је, како је писао ЦИНС, одбила да достави детаље о тој позајмици.

У истом тексту који је ЦИНС објавио, наводи се да је фирма Жељка Митровића од 2014. године од ове државне агенције добила преко 10 милиона евра на име гаранција и кредита.

FOTO: N. S.

Да је фирма Жељка Митровића, Пинк интернатионал цомпанy, добила 2017. године нешто више од 3,2 милиона евра (402.705.225 милиона динара) од државне Агенције за осигурање и финансирање извоза (АОФИ), показује документација Управе за трезор до које је дошао Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС).

Даље се наводи да је на рачун компаније Пинк интернатионал цомпанy извршена 22. марта 2017, а као основ уплате наведено је да се ради о краткорочном кредиту.

Из података Управе за трезор не може се закључити у коју сврху је АОФИ дао позајмицу, наводи ЦИНС, као ни шта тачно Пинк извози, нити због чега је државна агенција одлучила да подржи извозне активности ове приватне фирме. Такође, није јасно ни да ли је ово укупна вредност кредита.

ЦИНС у свом тексту наводи да је покушао да добије више информација о кредиту од око 3,2 милиона евра које је Пинк добио, али је из АОФИ-ја стигао одговор да нису у могућности да одговоре на захтев за приступ информацијама од јавног значаја, са образложењем да тражена документација о кредиту представља пословну тајну.

Поред тога, ЦИНС је тражио од Пореске управе Министарства финансија податке из 2017. године о пореским дуговањима Пинк интернатионал цомпанy која је током 2014. године била један од највећих пореских дужника, а један од услова за добијање кредита од АОФИ-ја је и то да компанија нема пореска дуговања.

ЦИНС од децембра 2015. покушава да путем захтева за приступ информацијама од јавног значаја добије документацију АОФИ-ја у вези са Пинком, као и информације о њиховим другим клијентима. АОФИ је одбио да одговори уз образложење да се у делу који се односи на Пинк ради о пословној тајни.

Помоћ од АОФИ-ја Пинк је добио и 2014. године, када му је такође на име краткорочног кредита уплаћено око 120 хиљада евра. У тој години АОФИ је Пинку издао и гаранцију до износа од 2,5 милиона евра у корист АИК банке, што значи да је држава практично гарантовала за послове Пинка.

Током 2014. године Пинк се појављује на листама Пореске управе као један од највећих пореских дужника. У тренутку када је склапан уговор о гаранцији, одлагање плаћања једног дела дуга још није било одобрено па је остало нејасно како је ова компанија испунила услов АОФИ-ја по којем њени клијенти не смеју да имају пореска дуговања, наводи се у тексту ЦИНС.

Директно.рс тражио је одговоре о овом случају и од Радета Петровића, као и у вези састанка СНС на коме је уцењивао чланове ове странке, али нам је речено да је Петровић на састанку и да ће нам се јавити у току дана. Међутим, до објављивања овог текста то се није догодило.

Шта је АОФИ?

АОФИ је званична извозно кредитна агенција Србије која је основана са циљем да помогне домаћа предузећа кроз осигурање и финансирање извоза. У пракси ова агенција даје повољније кредите под мање рестриктивним условима од комерцијалних банака уз ниже каматне стопе

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!