Прочитај ми чланак

Лутовац о изборима идуће године: Баш ме брига шта о томе мисли Вучић! (ВИДЕО)

0

Председник Демократске странке (ДС) Зоран Лутовац изјавио је да су опозиционе странке усагласиле коначни Споразум учесника међустраначког дијалога и упутили га представницима Европског парламента, тако што су урадиле "оно што је требало да буде урађено у Европском парламенту".

Лутовац је на конференцији за новинаре испред Скупштине града Београда рекао да је опозиција од представника Европског парламента који учествују у дијалогу с власти о побољшању изборних услова „уместо предлога споразума добила радни документ“, као и да је сада „тај радни документ испунила садржајем који недостаје“.

Лутовац је рекао да опозиција „нема превише времена и да не долази у обзир“, да се о предложеном Споразуму учесника међустраначког дијалога, чији је садржај медијима достављен данас, „расправља недељама или месецима“.

„Сматрамо да смо били прилично одмерени. Ако се појави неки бољи предлог који ће да води према слободним изборима, спремни смо да га прихватимо“, казао је Лутовац и додао да се од документа представника Европског парламента очекивало „да се наброје проблеми, дефинишу циљеви и механизми како да се они спроведу“, што је изостало.

Он је додао да се нису испунила очекивања опозиције, након првог састанка у оквиру преговора с властима уз посредовање европарламентараца, да предлог споразума о побољшању изборних услова од стране европарламентараца буде достављен до 1. септембра, а да се 17. и 18. септембра заједнички споразум усагласи, и да „од 1. октобра почне да се примењује“.

Лутовац је рекао да се из извештаја Европског парламента види да је њима јасно да у Србији „нема владавине права, слободе медија, да нема кључних вредности које чине демократију као уређење“, као и да је опозиција на претходним парламентарним изборима „није успела да се избори за слободне изборе али је делигтимисала лажне изборе“.

„Надам се да коалиција на власти неће поновити исту грешку“, закључио је Лутовац.

Више опозиционих странака и покрета усагласили су коначни Споразум учесника Међустраначког дијалога и упутили га данас представницима Европског парламента уз очекивање да „заузму јасан став“ о њиховим предлозима и истакну да ли текст сматрају погодним начином за решавање проблема које су навели у Нацрту радног документа.

„На основу вашег става ми ћемо одлучити о даљим корацима у вези са другом рундом Међустраначког дијалога и ваш долазак 17. септембра“, истакли су у допису представницима ЕП потписници: Странка слободе и правде, Демократска странка, Покрет слободних грађана, Не давимо Београд, Заједно за Србију и Покрет за преокрет.