Прочитај ми чланак

ЛУТОВАЦ: Мањина са приступом режимским медијима ствара утисак подела у ДС

0

Председник Демократске странке Зоран Лутовац изјавио је да "нема сукоба" међу члановима ДС, односно да постоји "огромна већина која подржава званичну политику странке и мањина која има приступ пре свега режимским медијима и која ствара утисак подела".

Гостујући на Радио-телевизији Војводине, Лутовац је рекао да је на суботњој седници Главног одбора ДС покушан „пуч“ у странци, односно да је покушана „прерасподела снаге и моћи тако што би се организовало пребројавање да ли постоји кворум“.

FOTO: Srbin.info

„Од 183 присутна члана Главног одбора, седницу је напустило мање од њих 20. Кворум је постојао, присуство 163 члана је утврђено именом и презименом. Покушај пуча је потпуно неуспешан, а исход је да огромна већина чланова ГО, а још већа у чланству, подржава званичну политику странке“, казао је Лутовац.

Председник ДС је оценио да су они чланови Главног одбора који су на седници у суботу тражили утврђивање кворума, хтели тиме да иду ка следећем кораку а то је како је рекао, „расписивање неких других избора“.

„Неки су принципијелно против званичне политике ДС и то говоре на органима странке, што ја поштујем. Али они не гласају за одлуке на страначким органима па после раде против њих као они који имају приступ режимским таблоидима и тамо говоре негативно о странци. Јасно вам је за шта се они залажу када их бране окорели режимски новинари. Све то користи Вучићу и зато им даје простор“, навео је Лутовац.

По његовим речима, Етички одбор али и други страначки органи могу покренути дисциплински поступак против чланова који „игноришу званичну политику ДС или покушавају да воде другачију политику“. Лутовац је додао да је било неопходно распустити београдски одбор ДС и оценио да је покушај пуча на седници Главног одбора, „можда одговор на оно што је требало да се деси, а то је распуштање“.

„У београдском одбору постоје људи који нису функционери тог одбора, али имају утицај и путем уцена покушавају да намећу своје ставове већини. Са том праксом се мора прекинути“, казао је председник Демократске странке.

Додао је да лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас нема утицаја на дешавања у ДС, „изузев што га неки у странци користе за политичке манипулације на начин на који то ради и Вучић“.