Прочитај ми чланак

ЛУДИЛО – ДрКон: Можемо се вакцинисати на свака три месеца – Чекам пету дозу

0

“Велики” повратак Предрага Кона како доликује испраћен је и “великим” интервјуом у којем је препланули епидемиолог открио шта он сматра да ће се десити у наредном периоду.

Омикрон БА.5, који доминира у Србији, вишеструко је заразнији од свих досадашњих сојева и подваријанти короне јер једна особа може да инфицира чак 15 до 20 људи. А морбили, који су досад били најзаразније обољење, пример су екстремне заразност јер један може да инфицира 17 њих. Па у тренутној ситуацији практично на свака три месеца можемо се вакцинисати против короне. Међутим, то би требало да прође регулативу код нас, каже у интервјуу за Курир епидемиолог прим. др Предраг Кон, члан кризног штаба за борбу против ковида 19.

Да се вакцинишемо на три месеца, па то није реално?

– Не мислим да ће било ко прихватити да се на свака три месеца имунизује, па чак ни ја. Ипак, ковид постаје далеко блажа болест, далеко је реалније да се једном годишње обнављају бустери, али не за све. Чекам пету дозу с новом подваријантом омикрона, која ће стићи на јесен. И врло је битно да будемо приправни и имамо вакцине, јер оне не падају с неба.

На јесен уводимо пету дозу?

– То је на Националном комитету за имунизацију, који би то требало да прати. Ни Израел, који је испред свих, није још навео пету дозу као нешто што ће администрирати грађанима, а код нас ће то свакако ићи спорије него у Израелу. Али биће на дневном реду на јесен.

Имамо око 4.000 званично новозаражених дневно, а колико је реално заражених? Пет, десет пута више?

– Пресек и секвенцирање рађени су 6. јуна, па 8. јула, када смо у 190 узорака имали нешто мање од 28 одсто оних са БА.5 са својих осам линија. Док га је месец дана раније било свега 0,96 одсто. То значи да БА.5 заиста почиње нагло да се шири и доминира и практично се понаша као да је нови вирус, заобилази имунитет. А само је подваријанта. Обично говорим да је пет пута више заражених него званично, али је тешко проценити колико их је заиста. Одређени степен имунитета постоји, па чак и у односу на БА.5, јер је мање тежих форми и смртних исхода. Велики број старијих се тестира, али вероватно велики број млађих носи вирус, а да тога нису свесни. Очекује се огромно заражавање и на јесен, и то ће бити проблем.

Када ће пик овог седмог таласа?

– Из недеље у недељу видимо само убрзавање и не само што је више заражених него се и вирус и брже преноси, увећава се та репродукциона стопа. У наредне две недеље биће интензиван пораст броја заражених. Заравњење ће доћи тек након успоравања, па ћемо још неколико недеља имати јасно видљив пораст.

И званично прелазимо 10.000 новозаражених на дан?

– Не сме бити изненађење ако уђемо у петоцифрене бројеве, јер смо у туристичкој сезони, наши људи одлазе у подручја где је оваква ситуација била још пре недељу дана.

Обарамо рекорд од 19.901 случај за дан?

– Искрено се надам да нећемо, али све зависи од еволутивног пута вируса.

Није далеко ни септембар, када крећу колективи и школе.

– Морамо сачекати август да видимо шта може да се очекује. Ако буде оваква клиничка слика као сада, то за школарце не значи ништа, неће имати проблем. Међутим, проблем је што ће преносити вирус на старије. Видећемо, не знам за друге вирусе који не дају имунитет, као што је сада ово.

Сад ће неко да каже ето доказа да је смућкан у лабораторији.

– Нема доказа ни да јесте, ни да није. Али овај еволутивни ток је нешто што се само од себе дешава, не могу да замислим да то чине икакве лабораторије.

Додатни проблем је и то што омикрон БА.5 пробија све имунитете, па чак и ако си једном имао тај сој, можеш опет?

– Тако говоре подаци, а у Србији немамо другу варијанту осим омикрона. Заправо, имамо све његове подваријанте, осим БА.3. Иначе, кентаур је измишљена ствар, нема га у новим називима. Нови назив за варијанту за бригу је омикрон и све је ово под омикроном. А кад се ипак каже кентаур, мисли се на БА2, али то није БА.2.75. Ми имамо БА.2.71 и БА.2.72, што је врло блиско том БА2.75, због кога се сад шири паника. Али не очекује се ту ништа ново, БА5 је сам врх заразности. И све краће траје жељени имунитет, и вакцинални, и природни. Уз добру околност да је доминантно блага болест.

Па како да се понашамо? И даље опуштено?

– Суштина је да увек треба избегавати заражавање, не ићи на велике скупове, и то пре свега хронични болесници и старији од 65 година. Али то важи и за све ако хоће да избегну заражавање. То је и обавеза свих нас. И треба се вакцинисати одговарајућом дозом, јер су досадашњи подаци потврдили да се тешке форме болести због којих се хоспитализује и смрт мање јављају код вакцинисаних. Ефективност вакцине је и даље око 70 одсто, поготову за смртни исход.

Да ли је одумро кризни штаб?

– Чињеница је да се кризни штаб дуго није састајао, али је питање и шта би решавао и шта би могао да донесе у овом тренутку. Лично сматрам да треба упозоравати становништво да су мере на снази, поготову за забране посета за здравствене и социјалне установе и маске у њима.

Па то је и једина мера.

– Треба наглашавати да се снажно препоручују мере ношења маски у затвореном простору, а најбоља је Н95 или ФФП2. Видимо да овај БА.5 мимоилази све имунитете.

Значи ли то да ћемо се свакако сви прокужити тим БА.5?

– Ја досада ниједном нисам имао ковид, примио сам четири дозе, очекујем и пету. Људи размишљају да су вакцине штетне, а ја само о томе да њима тренирам свој организам за потпуну одбрану од било које варијанте.

Па ипак значи да ћемо се сви прокужити?

– После једног броја година сасвим сигурно ће доћи до потпуног прокужавања.

У Африци је детектован изузетно смртоносан мабург вирус, треба ли и због тога да страхујемо?

– Преносе га слепи мишеви и зелени мајмуни, којих нема код нас, али питање је шта ће у будућности учинити климатске промене и измене вектора. О свим болестима које нам се чине далеко треба да размишљамо. Исто тако нам се грозница Западног Нила чинила далеко, а сада је међу нама.

Треба ли да нас брине?

– Морамо да смањујемо могућност преношења уништавањем комараца и да водимо рачуна приликом постављања дијагнозе. Поготову у августу и септембру, када то доминира. Да се евентуалне појаве тешких форми повезују и са могућношћу да је реч о грозници Западног Нила. Још пре 2010. имали велики број енцефалита (упала мозга, прим. аут.), који су приписивани ентеровирусима, а није немогуће да је већ тада била присутна грозница Западног Нила, а да није била препозната.

Јесмо ли се некако, с неколико регистрованих случајева, провукли с мајмунским богињама?

– Нема провлачења, мајмунске богиње биће тема и у наредном периоду, али далеко мање значајна да бисмо се због ње посебно узнемиравали. Међутим, то не значи да не смемо бити на опрезу. “Батут” је проследио стручно методолошко упутство и установе треба да раде свој посао.