Прочитај ми чланак

Лончар нестао из јавности, али га прогони извештај Фридом хауса: Везе с криминалом

0

У последњем извештају Фридом хауса споменуто је име бившег министра здравља Златибора Лончара, који је и о овом извештају доведен у везу са криминалном групом. Подсећамо да је Лончар и раније повезиван са Земунским кланом, о чему постоје и службене забележбе, а о томе је говорио и бивши начелник Управе криминалистичке полиције Родољуб Миловић.

У извештају Фридом хауса за Србију спомиње се и бивши министар здравља Златибор Лончар за којег се у тексту каже да је наводно имао везе са организованом криминалном групом.

Осим Лончара, у извештају су лично споменути и бивши министар Ненад Поповић кога доводе у везу са сумњивом приватизацијом, али и име министра финансија Синише Малог, оца бившег министра Небојша Стефановића.

Лончар довођен у везу са Земунским кланом

Бивши начелник Управе криминалистичке полиције Родољуб Миловић указао је у интервјуу за КРИК и НИН 2019. године на наводне везе бившег министра Златибора Лончара са криминалним групама.

Миловић је, наиме, раније наводе медија да је Лончар био близак Земунском клану и његовом вођи Душану Спасојевићу, поткрепио тврдњама да је вршио притисак на Зорана Вукојевића Вука сведока сарадника из поступка против овог криминалног клана, да „промени страну“ и одустане од сведочења.

Својевремено, појавила се фотографија Златибора Лончара и убијеног вође Земунског клана Душана Спасојевића. Лончар је након тога изјавио да је ова фотографија настала након што је он оперисао оца Спасојевића.

Ни тужилаштво за организовани криминал, које води такође јавности невидљиви Младен Ненадић, ни републичка јавна тужитељка, Загорка Доловац, нису реговали.

„Свака информација која се појави, информацију коју чују на улици тужиластво је дужно да испита, а камоли информацију када говори неко као што је бивши начелник Управе криминалистичке полиције. Родољуб Миловић није само говорио, он има службене белешке, службене белешке се налазе у тужиластву и налазе се у судском предмету за Земунски клан”, изјавио је у емисији “Јунаци доба злог” новинар недељника „НИН“ Вук З. Цвијић.

Наиме, у изјавама на суђењу за убиство премијера Зорана Ђинђића, још давне 2004. и 2006. године, кад је Лончар био само млади, непознати, лекар Клиничког центра Србије, сведоци сарадници, Дејан Миленковић Багзи и Миладин Сувајџић, говорили су о чувеном доктору Лончару, који је наводно био на платном списку земунског клана, јер је крајем лета 2002. године, убио припадника супарничке криминалне групе, Веселина Божовића, који је лежао у болници након рањавања у пуцњави у Жаркову.

„И онда је доктор Лончар дошао и рекао да је он то завршио… да му је он убризгао неку ињекцију, нешто у инфузију…”, тврдио је, 23. новембра 2006. године у специјалном суду, Дејан Миленковић Багзи и да је за то Лончар од “земунаца” на поклон добио стан.

Лончар остао без места у Влади, у јавности га готово и нема

О његовом званичном одласку из извршне власти говорило се много пре него што је председник СНС Александар Вучић прочитао имена нових министара и након чега је и дефинитивно постало јасно да хирург Лончар неће бити на функцији коју обавља од 2014. године.

За део јавности било је изненађење што Лончар није министар, али део овакве одлуке може да има везе са бројним аферама са којима је повезиван током свих година власти СНС.

Ипак, иако није део нове извршне власти, Лончар није пао у милост и немилост врх странке. Напротив, лидер СНС Александар Вучић захвалио се бившем министру на сарадњи и поручио да ће као многи бивши министри да настави да ради за странку.

Вучић га није дао због пада хеликоптера

Подсетимо, 13. марта 2015. године, војни хеликоптер полетео је за Београд из Новог Пазара, како би се спасио живот једној беби. Због лоших временских услова, летелица је неко време кружила изнад Београда, покушавајући да безбедно слети, да би се нешто пре поноћи изгубила са радара. Два и по сата касније хеликоптер је пронађен, а посада није преживела.

Циљ је био један – спасити беби живот, међутим, накнадно је утврђено је током реализације акције дошло до низа пропуста. Ипак, питање на које ни дан данас није дат адекватан одговор је зашто је тог 13. марта одлучено да пилот Омер Мехић слети баш на аеродром „Никола Тесла“, иако је његова сугестија била да то буде аеродром у Батајници или ВМА.

Уз то, медији су писали да је, само 20 минута пре слетања, Мехићу речено да је прихват бебе организован на Аеродрому “Никола Тесла”, а током војне истраге установљено је и да је министар здравља Златибор Лончар хтео да присуствује слетању.