Прочитај ми чланак

Локални избори: Напредњаци победили у све три општине и најављују републичке изборе

0

д

Завршени локални избори у београдској општини Вождовац, у Оџацима и Костолцу. На изборима на Вождовцу учествује 13 изборних листа, у Костолцу седам, а у Оџацима 10. Када је реч о броју гласача, на Вождовцу 156.962 грађанина имају бирачко право, у Костолцу 11.573, а у Оџацима око 27.000. На Вождовцу, чија Скупштина општине има 56 одборника, има 86 бирачких места.

ВОЖДОВАЦ: СНС ОКО 50 ОДСТО У УРБАНИМ ДЕЛОВИМ ОПШТИНЕ

Српска напредна странка освојила је апсолутну већину у све три општине у којима су данас одржани локални избори – Вождовцу, у Оџацима и Костолцу, изјавио је лидер напредњака Александар Вучић.

„Ми сами имамо више гласова него сви остали заједно у те три општине“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у општинском одбору СНС на Вождовцу, захваливши грађанима те општине на поверењу које су указали Српској напредној странци.

Према подацима из изборног штава СНС на Вождовцу у урбаним деловима ове општине напредњаци су освојили око 50 одсто гласова. на другом месту је ДС са 11 до 13 одсто, а затим следе СПС са 8 до 11 одсто, те СДПС Расима Љајића и ДСС са по 7 одсто… Од мањих странака најбољи резултат оствариле су Двери.

Председник Скупштине Србије и потпредседник СНС, Небојша Стефановић, је истакао да је у овом тренутку резултат напредњака ближи цифри од 60 одсто, и да је ово добар тренутак за одржавање ванредних републичких избора.

То је, како је рекао, његов лични став, који ће предложити и председнику странке Александру Вучићу, а грађани су, додао је, гласањем показали да дају подршку политици коју су водили СНС и њен лидер.

„Захваљујемо Вождовцанима на сјајној и величанственој победи којом су показали да поштују рад СНС“, рекао је Стефановић на конференцији за новинаре у општинском одбору странке на Вождовцу.

Према подацима из изборног штава ДСС напредњаци су освојили 44,74 одсто, ДС 13,8, СПС 7,06, СДПС 7, ДСС 6,59.

ЉАЈИЋ: КРУНА ЧЕТВОРОГОДИШЊЕГ ПОСТОЈАЊА СТРАНКЕ

Социјалдемократска партије Србије (СДПС) је са око шест одсто освојених гласова на Вождовцу постигла фантастичан резултат који је круна четворогодишњег постојања ове странке, рекао је Расим Љајић, лидер те партије.

„Остварили смо овакав резултат без тешких речи и великих обећања у кампањи и мислим да смо највеће изненађење ових избора“, рекао је Лајић агенцији Тањуг.

Љајић је додао да ће СДПС наставити да се озбиљно припрема за предстојеће изборе у Београду.

КОСТОЛАЦ: УБЕДЉИВА ПОБЕДА СНС, ОСВОЈИЛИ 45 ОДСТО ГЛАСОВА

СНС је убедљиво победила и на изборима у Костолцу где је освојила око 45 одсто гласова изашлих бирача. Бирачка места у општини Костолац затворена су на време, у 20 сати, а гласање на локалним изборима је протекло без инцидената, рекао је Тањугу председник општинске Изборне комисије Милојко Лалић.

На локалне изборе у општини Костолац до 17 сати изашло је 47, 41 одсто уписаних бирача, што значи да је до тада гласало 5.487 бирача, изјавио је Танјугу председник општинске Изборне комисије Милојко Лалић. Према његовим речима, ово је уобичајена излазност за то подручје, до сада није било инцидената, а прелиминарни резултати се могу очекивати после 21.30. У бирачки списак уписано је 11.571 бирача.

Избори се до сада спроводе по плану и нису забележене никакве неправилности. Бирачка места су отворена у седам сати, а затварају се у 20 сати.

 Скупштина Градске општине Костолац има 21 одборника, а сем грађана Костолца гласају и мештани села Кленовник, Петка, Острово и Стари Костолац.

НАПРЕДЊАЦИ САМОСТАЛНО ФОРМИРАЈУ ВЛАСТ У ОЏАЦИМА

Српска напредна странка (СНС) је апсолутни победник локалних избора у Оџацима и самостално ће формирати власт у овој општини, рекао је вечерас председник новосадског градског одбора СНС, Данор Зобеница.

Он је, обраћајући се присталицама странке испред Изборног штаба СНС-а у Оџацима, рекао да је, према до сада пребројаним гласовима, та странка дефинитивно стекла могућност самосталног формирања власти, а да је једино неизвесно да ли ће освојити више од 50 или сасвим близу 50 процената гласова.

Он је позвао присталице СНС на стрпљење, истакавши да ће, како је рекао, и та дилема врло брзо бити решена.

Према подацима изборних штабова Српске напредне странке и Демократске странке излазност на данашњим локалним изборима у Оџацима била је нешто преко 66 процената.

У Изборном штабу напредњака речено је Тањугу да је двадесетак минута пре затварања бирачким места излазност била 65, 23 одсто те да се очекује да ће коначна излазност бити између 66 и 67 процената. Сличним податком баратају и у Изборном штабу Демократске странке где је Тањугу речено да је излазност 65 процената, с тим што немају коначне податке за неких 20 одсто бирачких места па ће, како су рекли, и по њима коначна излазност бити око 66 процената.

Избори у општини Оџаци, на бирачким местима четити и пет су настављени, после једносатног прекида, пошто је полиција проценила да је стање безбедно, изјавио је за Тањуг председник општинске изборне комисије Данило Шћепановић.

Он је раније рекао да је изборна комисија затражила од полиције да да безбедносну процену избора, посебно на подручју села Бачки Грачац, де се догодила туча у близини поменутих бирачких места, па је изборни процес прекинут на један сат.

Према његовим речима, на бирачким местима није било никаквих инцидената, али је у непосредној близини, у кругу од 50 метара, дошло до туче, због које је гласање и прекинуто.

Према његовим речима, на самим бирачким местима, није било никаквих инцидената, али је у непосредној близини, у кругу од 50 метара, дошло до туче, због које је гласање и прекинуто.

Шћепановић је апеловао на све учеснике изборног процеса у Оџацима да допринесу смиривању страсти, додајући да је, како је рекао током целог преподнева „напетост изузетно велика, не на бирачким местима, али у општини јесте.“
У Оџацима се бира 27 одборника у општинском парламенту, а гласачи су „распоређени“ на 31

изборно место, од чега је седам у Оџацима, по четири у Каравукову, Раткову и Бачком Брестовцу, по три у Српском Милетићу, Бероњама и Бачком Грачацу, два у Богојеву и једно у Лалићу.

На локалним изборима у општини Оџаци бирачи могу да бирају између 10 пријављених листа.

СНС: ИНЦИДЕНТ НА БИРАЛИШТУ

Српска напредна странка (СНС) саопштила је данас да се на изборима у општини Оџаци, у месту Бачки Грачац, десио физички инцидент у којем је повређена активисткиња те странке, која је пребачена у болницу. СНС позива полицију да реши овај случај и пронађе починиоце.

У саопштењу новосадског одбора СНС се оцењује да је инцидент „последица страха Демократске странке од губљења власти“.

Додаје се и да гласачи СНС „немају страх од жуто-црне коалиције Демократске странке и Српске радикалне странке, која је спремна да се служи свим средствима не би ли сачували своје фотеље“.

ДС: БАТИНАШИ СНС

Демократска странка је саопштила да је у свим бирачким местима општине Оџаци „присутан велики број батинаша који агитују за Српску напредну странку“.

У саопштењу се тврди да до појединих бирачких места бирачи не могу да прођу, уколико се претходно не легитимишу код ових особа које у списковима проверавају да ли ти грађани гласају за СНС, а, осим службених аутомобила јавних предузећа из Новог Сада, улице Оџака „врве од црних аутомобила и џипова са регистрацијама из целе Србије“.

НАПАДНУТИ НОВИНАРИ

Наводи се да су у месту Бачки Грачац нападнути новинари који извештавају о изборима, да је у Богојеву нападнута породица члана бирачког одбора из ДС, и једна особа је након лекарског прегледа упућена у болницу у Сомбор.

„До туча и кошкања је дошло готово на свим бирачким местима“, каже се у саопштењу.

(Новости)