Прочитај ми чланак

ЛОБИРА ЗА ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ Вучић из Тиране: Ово је једна од најбољих идеја у Европи

0

Председник Србије Александар Вучић борави у Тирани где је најављено потписивање укупно шест споразума.

Он се тамо састао са премијерима Северне Македоније и Албаније, Зоран Заевом и Едијем Рамом, а у оквиру регионалне иницијативе “Отворени Балкан“. Одржан је пленарни састанак делегација ове три земље.“Ово су први велики резултати… Мислим да ће ова иницијатива бити темељ за нашу децу“, поручио је председник Србије.

Говорећи о радним дозволама, истакао је да је у Северној Македонији требало да доведу инжењере из Крушевца и да је било тешко да се сваки месец уређујују радне дозволе.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

„Сада не морамо то да радимо више“, рекао је.

Казао је да ће овакав потез умногоме утицати на привлачење инвеститора у све три државе.

„Гарантујем да ће стране директне инвестиције за све порасти, верујем да је ово основ за бољи економски развој“, казао је.

Осврнуо се и на чињеницу да је све више туриста који би желели да долазе из Београда и Новог Сада у Северну Македонију и Албанију.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

„Верујем да ће народи из Северне Македоније и Албаније долазити у нашу земљу“, казао је Вучић.

Председник је истакао да је добро да слушамо народ и пословне људе.

„Верујем да би требало да разговарамо о томе шта ћемо да радимо шта даље, је ће људи желети још. То морамо да урадимо брзо и ефикасно. Ово је једна од најбољих идеја у садашњој Европи и сигуран сам да нико не може да је заустави. Ово је инклузиван процес, да могу сви да прикључе. Морамо да престанемо да се извињавамо и објашњавамо зашто неки неће да се прикључе“, објаснио је председник Србије.

Ово ће да створи праве прилике за наше земље, нагласио је.

„Реч је о великој идеји која ће са протоком времена само снажити, морамо да размишљамо о будућности. Данашњи споразуми су веома важни за нас, створиће да овај део Европе буде без граница“, поручио је раније председник Вучић на Инстаграм профилу „Будућност Србије“, уз фотографије са састанка.

Састанку присуствују ресорни министри све три земље, а у делегацији Србије су министар финансија Синиша Мали, министар пољопривреде Бранислав Недимовић као и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Рама: Улазимо у нову еру

Премијер Албаније Еди Рама истакао је да данас, на почетку пленарне седнице иницијативе „Отворени Балкан“ у Тирани, да потписивањем споразума почиње нова ера која ће учинити динамичнијим сарадњу три земље – Албаније, Србије и Северне Македоније.

„Потписивање споразума данас шаљемо јасну и конкретну поруку грађанима, али посебно привредницима који већ послују на овом заједничком простору да ће 2022. бити нова ера, почетак нечег новог за њих, јер ће убрзати кретање роба, услуга, капитала и грађана“, казао је Рама отварајући скуп.

Он је нагласио да ће споразуми, на чијој ће се брзој примени радити, укинути дуга чекања на граници.

„Уверен сам да ће ово повезивање постали јасан сигнал да овај простор постаје динамичнији и атрактивнији за пословање, јер ће брзи проток роба, услуга, капитала и грађана бити нова пракса“, рекао је Рама.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

План за данас

Претходно су састанак одржала тројица лидера, Рама, Заев и Вучић. Албански премијер Рама је дочекао Вучића и Заева који су се срдачно поздравили испред улаза у палату пред многобројним медијским екипама.

Потом, након пленарног састанка, делегације три земље састаће се са представницима Атлантског савета, после чега ће бити потписано више споразума. Затим ће бити одржан Регионални форум о пољопривреди и регионалној сарадњи и на крају ће тројица лидера одржати конференцију за медије.

Подсетимо, председник Вучић допутовао је у понедељак увече у Албанију, где се у Елбасану састао са премијерима Албаније и Северне Македоније на заједничкој вечери чији је домаћин био Еди Рама.

Председник Вучић је на Инстаграму по доласку у Албанију поручио да тројица лидера Отворени Балкан сматрају изузетном иницијативом, која је направљена „због људи који живе у сваком од наших градова, у сваком од наших села“.

„Важни разговори како даље да напредујемо, да се увезујемо, да брже и јаче сарађујемо“, написао је Вучић на Инстаграм профилу.

Споразуми

Како је раније најављено, споразуми који се потписују у Тирани су:

– Споразум о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану;

– Споразум о повезивању шема електронске идентификације грађана ЗБ;

– Споразум о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње на ЗБ;

– Споразум између Владе Србије и Савета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедност (АЕОС);

– Споразум између Владе Северне Македоније и Савета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедност (АЕОС);

– Споразум о сарадњи акредитационих тела на Западном Балкану.