Прочитај ми чланак

Љуби га Вучић – Ђилас без блама: Због Русије беже инвеститори из Србије!

0

Председник Странке слободе и правде, Драган Ђилас, рекао је у јутарњем програму телевизије Нова С поновио је да очекује од председника Србије Александра Вучића да испуни обећање и да се одрже избори у Београду. Он је додао да у конкретном случају није проблем Вучић, већ понашање дела опозиције.

Он је рекао да је проблем што из дела опозиције и дан данас стижу поруке како неће бити избора у главном граду Србије.

„Није овде проблем Александар Вучић, овде је проблем поншање опозиције. Они и дан данас говоре да не очекују те изборе, а кад дођу до њих сви ће бити изненађени. Ја разумем неке младе колеге, ушли су први пут у парламент, и у градски и у републички, али су то доживели као да су се искрцали на месец. Не може се променити ништа у Београду кроз Скупштину ако имате у мањину. У Београду се ствари мењају победом опозиције, променом приступа свему томе, а грађани ће гласати за нас ако им докажемо да можемо боље да водимо тај град и да имамо боље идеје, предлоге и планове. Да се не бавимо само критикама, него идејама шта можемо да урадимо боље“, рекао је он.

Председник Странке слободе и правде изјавио је данас да није видео „француско-немачки папир“ са предлогом за решавање проблема Косова и позвао је представнике ЕУ да тај папир, „уколико постоји“, покажу и опозицији.

Како је саопштено из ССП, Ђилас је за телевизију Нова С изјавио да „Србија треба да буде у Европској унији и да тај процес мора да се убрза“, а да „једино о чему не можемо да причамо је признање независности Косова“.

„Позивам људе из Европе који стоје иза њега да схвате да овде постоји и опозиција и да треба и нама да покажу предлог, ако постоји, да бисмо рекли шта мислимо, јер и ми представљамо народ у овој земљи. Тај однос света као да у Србији постоји само једна странка и само једна адреса за разговор нас је и довео до многих проблема. Србија треба да буде у Европској унији и тај процес мора да се убрза, јер чекамо већ 20 година“, истакао је Ђилас.

Додао је да „једино о чему не можемо да причамо је признање независности Косова, као и о томе да Србија треба да помогне Косову да удје у Уједињене нације“.

„Та одлука не зависи од нас, већ од чланица Савета безбедности. Биће занимљиво да сада видимо став Русије о томе, јер су се они позвали на пресуду Медјународног суда правде о Косову образлажући право региона у Украјини да се одвоје и споје са Русијом“, рекао је Ђилас.

По питању уводјења санкција Русији због напада на Украјину, Ђилас је рекао да ће Србија завршити као Белорусија уколико не усагласи своју спољну политику са политиком Европске уније, и да се због рата који траје осам месеци „свет поделио, а ми смо с ове стране ‘Берлинског зида’“.

„У новембру се очекује да Косово удје у Савет Европе. Постоје и информације да су две велике компаније, једна из Јапана и једна из западне Европе, одустале од инвестиције у Србији. У министарству спољних послова Немачке кренули су упити да ли инвестирати у Србију, да ли је овде инвестиција сигурна“, рекао је Ђилас.

Осврћући се на коментар да га нема више на насловним странама таблоида, а има га на националним фреквенцијама на којима је до скора био забрањен и да то збуњује бираче да ли је опозиција, Ђилас је казао да на насловним странама таблоида „нема никога из опозиције, не само њега, а да на националним телевизијама има и других опозиционих политичара у истим терминима“.

„Власт се определила да потпуно игнорише опозицију и нема никога на насловним странама. За мене се то више примећује, јер ме је на њима било хиљадама пута више од осталих из опозиције“, казао је Ђилас.