Прочитај ми чланак

Лидери СзС подржали Бошка и поручили Вучићу: Нико од нас неће на лажне изборе

0

Чланови Савеза за Србију окупили су се јуче, у среду 13. маја, испред Републичке изборне комисије (РИК). Председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић рекао је да су се испред РИК-а окупили са разлогом, да укажу на све незаконитости, непоштовање Устава, на које ће људи који седе у РИК по свему судећи бити спремни да учествују на овим лажним изборима.

– Они ће, уколико не буду поштовали Устав и закон бити само рачуновође изборне крађе лажних избора Александра Вучића. Ми смо овде данас, сви из СЗС јединствени по јеној важној одлуци – да бојкотујемо наредне изборе који нису ни демократски, ни слободни, нити имамо слободне медије – рекао је Веселиновић.

Веселиновић је рекао да су се све организације које чине Савез за Србију неће учествовати на лажним изборима.

– Један Покрет што је донео одлуку да изађе на изборе није део Савеза. Истина, они су потписали Споразум са народом, обећали да неће учествовати на лажним изборима, изгледа да се неће придржавати тог Споразума. Ми вас гледамо сви у очи и јавност Србије и кажемо да ћемо ми своју одлуку испоштовати – да не учествујемо на лажним изборима. Борићемо се за слободне изборе – рекао је Веселиновић.

Он је додао да су се они окупили испред РИК-а да наведу још један разлог, од укупно пет због кога неће учествовати на изборима.

– То је чињеница да су 10. маја у Скупштини која је распуштена, која према Уставу може да доноси само оне акте који се тичу решавања имунитетних питања, остваривања међународне сарадње у складу са овим законом, поједине случајеве материјално статусних питања народних посланика и других изабраних именованих лица, и ако су та питања у вези са законским роком или ако ту налажу друге потребе, изменили изборни закон. Дакле, Народна скупштина, распуштена је у време изборног процеса изменила изборни закон о избору народних посланика. Ниједна скупштина на свету није изменила изборне услове за време трајања изборних процеса – рекао је Веселиновић.

Он је додао да су они у том процесу донели да сада потписе могу да оверавају и службеници општинских управа и сви они који то нису могли раније.

– Дакле, 120. 000 потписа је прикупљено по једном закону, а сада се потписи прикупљају на други начин – рекао је Веселиновић и позвао све грађане да се удруже у фронт за бојкот лажних избора.

Веселиновић је нагласио да поред овог разлога због којег су се окупили испред РИК-а постоје још четири разлога због којих треба бојкотовати изборе.

– Први разлог је да не постоје минимални за демократске и слободне изборе. То смо навели више пута, то је потврдила и стручна комисија, то знају сви који не желе да затварају очи. Други разлог је медијски мрак који је никад већи у Србији. Чињеница је да су отели РТС и да се на свим националним фреквенцијама емитује пропаганда СНС, слична оној јутрос где се СЗС оптужује да је савезник короне и епидемије. Трећи разлог је чињеница да је СНС за време пандемије грубо злоупотребила пандемију за политичке сврхе. Довели су грађане Србије у ситуацију да их слушају све време. Четврти разлог је, можда и најбитнији – не постоје здравствени услови да се изађе на ове изборе. Свако ко позива на изборе угрожава своје укућане, позива их да учествују у корона возу – рекао је Веселиновић.

Након споменуте конференције за новинаре, лидери Савеза за Србију су отишли до Скупштине Србије где су дали подршку председнику Српског покрета Двери, Бошку Обрадовићу, којиданима штрајка глађу заједно са својим страначким колегом и народним послаником, Иваном Костићем.

– Драго ми је да смо сви заједно у бојкоту избора. Подржавам све активности Савеза и заједнички бојкот опозиције по свим питањима која су покренута и према Републичкој изборној комисији и према Уставном суду Србије и према Управном суду, као и свима који би требало да кажу да су ови избори противуставни и да их треба да поништи – рекао је Обрадовић испред Скупштине, и рекао да су сви јединствени и да настављају заједно у овој борби.

Веселиновић је испред Скупштине додао да им се у бојкоту придружује и Слободна Србија и самостални посланик Ђорђе Вукадиновић.