Прочитај ми чланак

ЛИДЕР ВЕТЕРАНА ОВК: Амерички амбасадор је чобанин и пајац!

0

Потпредседник удружења ветерана ОВК Насим Харадинај назвао је „пајацем“ америчког амбасадора у Приштини Грега Делавија, али изгледа да не жали због тога, преносе приштински медији.

Потврђујући да је у изјавама вређао амбасадора САД, Насим Харадинај је за „Клан Косова“ оценио да је Делави прекршио дипломатски кодекс када је „извршио притисак“ на посланике косовске скупштине да не гласају за укидање Специјалног суда.

„Грег Делави је најгора слика САД. Не извињавам се за те изјаве. Када се он извини за напад на парламент, ја ћу се њему извинити. Ко је он да се ја извињавам? Немам разлога да се извиним“, рекао је Харадинај за „Клан Косова“.

Он је потврдио да је Далавија назвао „пајацем“, јер он то, како је рекао, и јесте.

„Није у дипломатском кодексу бити дипломата, а понашати се као чобанин и говорити људима шта да раде“, рекао је Насим Харадинај.

Он је истакао да је Делави оптужио ОВК да је чинила злочине.

„На тај начин, он је оптужио и САД и НАТО. Пријатељска држава треба да остане пријатељска. Не би требало да крши демократска правила“, поручио је Харадинај.

Према његовим речима, „Делави и сви наши пријатељи могу да нам дају савет, али не могу да врше притисак на нас“.

„Коха дитора“ примећује да изгледа да Харадинај не жали због својих коментара, иако су његову изјаву осудили косовски премијер Рамуш Харадинај и председник косовског парламента Кадри Весели и дистанцирали се од ње.

„Никад се не извињавам, већ сам дао своје мишљење. Осећао сам се увређено када је Делави ушао у парламент и тако поступио. Ово је у ствари кршење устава“, рекао је Харадинај за онлајн издање „Коха диторе“.

Делави је претходно упутио „последње упозорење“ тројици албанских политичких лидера на Косову у вези са намером да укину Специјални суд за ратне злочине које је на КиМ починила тзв. „Ослободилачка војска Косова“, уз поруку да ће се, у том случају, суочити са одређеним последицама.

Према писању приштинског портала „Газета експрес“ Хашим Тачи, Кадри Весели и Рамуш Харадинај суочили су се са озбиљном претњом амбасадора САД и то у тренутку када је требало да буде одржана седница председништва косовског парламента, у среду, на тему укидања Специјалног суда.

Састанак председништва није одржан, а „Газета експрес“ пише да је током разговора са косовским политичарима Делави користио тешке речи, између осталог, да неће проћи некажњено и да ће доживети судбину Милошевићевог режима ако Специјални суд буде укинут.