Прочитај ми чланак

ЛИДЕР „САВЕЗА ЗА СРБИЈУ” ОТКРИВА зашто опозиција разговара са властима на ФПН

0

Чињеница да о изборним условима власт и опозиција говоре на скуповима које организују Фонд за отворено друштво и ФПН јасно говори да је режим потпуно обесмислио политичке институције, каже у интервјуу за "Блиц" Небојша Зеленовић, један од лидера Савеза за Србију.

Наша парламентарна демократија је суспендована. Вучић нас је вратио у камено доба. СзС је на тим састанцима јасно рекао да у потпуности остајемо при извештају тима стручњака „1 од 5 милиона“ и захтевима који су у извештају формулисани. Присуствовао сам састанцима одржаним и у горој атмосфери. Први скуп је био баш лош, каже Небојша Зеленовић у интервјуу за „Блиц“.

Небојша Зеленовић, градоначелник Шабца

Да ли верујете да на овај начин може да се постигне договор две стране о изборним условима?

Да ли ћемо изаћи из каменог доба стварањем услова за поштене изборе, или ћемо у Србији имати сталну грађанску непослушност, која ће пре или касније паралисати целу земљу, зависи искључиво од Вучићеве одлуке. Мислим да треба да покушамо, као одговорни људи, све што је у нашој моћи, да дођемо до поштених избора. Ја зато учествујем на овим састанцима.

После састанка на ФПН говорили сте о три предлога опозиције која се односе на промене у РИК-у, РЕМ-у и Агенцији за борбу против корупције. Не помињете више предлоге експертског тима, неучествовање председника државе у кампањи, једнако присуство власти и опозиције на РТС-у, па чак ни директне преносе састанака власти и опозиције, што је Драган Ђилас тражио. Јесте ли ви то мало попустили?

Као што сам и у петак рекао, у потпуности остајемо при извештају тима стручњака и при захтевима који су ту постављени. Смене у РЕМ-у, Агенцији за борбу против корупције и РИК-у и избор нових људи у ова тела, који испуњавају високе професионалне захтеве и доказано залагање за поштовање слободе изражавања, односно владавину права, природан је и нужан почетак испуњавања ових захтева. А то што власт прави лажну слику како ми тражимо да страначки људи уђу у ова тела само је наставак те јадне, напредњачке, циркуске политике.

СТАМАТОВИЋЕВА „ПОЕТСКА ФИГУРА“

Како коментаришете последње изјаве вашег колеге из СзС Милана Стаматовића о томе да управљање Косовом и Метохијом треба препустити Русији?

Много је опасније шта из дана у дан говоре Вучићеви министри, који представљају државу. Један даје упутства Србима како да гласају у Америци, други означава крај европских интеграција, трећи Албанце назива Шиптарима и тако унедоглед. Један опозиционар, особођен институционалне политичке одговорности, може да изјави разне ствари, а да то, у суштини, никога не угрожава. Нарочито када је у питању, како се мени чини, поетска фигура.

Да ли је СзС у овом тренутку ближи бојкоту избора или изласку на исте?

СзС је тачно тамо где су нас довели протести. Имамо захтеве, формулисане у извештају стручњака „1 од 5 милиона“. Испуњење захтева води нас на изборе. Вучић је у дефанзиви и у проблему. Без опозиције нема легитимног парламента, нити је могуће остварити било какво легитимно изјашњавање грађана. Ово све под условом да било какво гласање и буде могуће. Неиспуњењем захтева Вучић води земљу у још дубљи хаос.

Да ли бојкот важи само за парламентарне или за локалне изборе?

Непристајање власти на поштене изборе носи са собом ризик од наступања несагледивих последица. Видели сте како је у суботу дошло до бруталног напада обезбеђења Председништва на демонстранте, који су, по ранијем договору са надлежнима, кренули да председнику предају захтеве протеста. И видите какав то оправдан бес производи код противника режима. Ми смо једно буре барута. Зато чврсто верујем да треба покушавати са проналажењем излаза из ове опасне ситуације, докле год то има смисла. Али, време истиче и сада су већ недеље у питању. За изборе који су у марту или априлу идуће године, следећи месец, дакле септембар, последњи је час за стварање услова изборних услова. Тако би постојало бар минимално време за како-тако нормално функционисање медија, за промену потребних прописа и за припрему изборне администрације. Без овога, избори који имају било какву легитимност су немогући.

Јесте ли видели коментаре да ћете бојкотом препустити власт и у последњих неколико општина СНС-у?

Ризик од незаустављања потонућа друштва у безакоње и самовлашће је много већи. Вучићу може да падне на памет и да укине општине. Отпор безумљу мора да буде пружен. Поновићу, док постоји смислена прилика, залагаћу се за политички дијалог. Али, заиста смо на ивици.

Шта се дешава са стварањем велике ДС? У јавности се та тема више не помиње? Да ли се од ње одустало?

Процес уједињења ДС-а напредује боље него што сам очекивао. Са Зораном Лутовцем и Сашом Ивановићем сам обишао десетине градова и општина. Ентузијазам за уједињење људи из наше три странке је одличан. Одржавамо редовне седнице председништва. Радимо на новом програму. Када буду решене све формалне препреке, ујединићемо се.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!