Прочитај ми чланак

Лидер македонске опозиције позвао присталице на „5. октобар“

0

Након што су владајуће партије у македонском Собрању усвојиле буџет за наредну годину, посланици опозиције напустили су парламент и преселили се „на улице“, поручивши да „парламента више нема“.

– У парламент више нема враћања, парламента више нема. Ову скупштину више не признајемо – рекао је координатор посланичке групе Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Игор Ивановски.

Он је додао да се посланици из реда највеће опозиционе странке у Собрању прикључују грађанима који протестују на улицама.

Лидер СДСМ Бранко Црвенковски, уједно и бивши македонски премијер и председник, изјавио је да након данашњих дешавања у Собрању посланици опозиције неће учествовати у раду парламента.

Он је позвао присталице на грађанску непослушност и најавио „општенародни устанак“ и „5. октобар“, као у Србији.

Након обраћања Црвенковског, окупљени испред Собрања почели су да се разилазе.

Македонско Собрање данас је, без присуства посланика опозиције, усвојило буџет за 2013. годину у износу од 2,7 милијарди евра. Седница је почела након што су припадници специјалне полиције из скупштинске зграде удаљили посланике опозиције који су покушали да спрече расправу о буџету.

Митинг и контрамитинг испред Собрања

У инцидентима је повређено неколико посланика опозиције, од којих су тројица задржана у болници. Повређена су и два посланика владајуће ВМРО-ДПМНЕ.

До сукоба је дошло и на улицама испред зграде Собрања, где је протестовало на хиљаде људи. Полиција је спречила веће проблеме.

Полиција је испред зграде Собрања направила тампон зону између присталица опозиције, који желе да блокирају изгласавање буџета и њихових противника, који би да „деблокирају“ гласање.

Иницијатива „Фронт народа, фронт за Македонију“, коју чине радници, пензионери, пољопривредници, уметници, професори и студенти, затражила је од опозиције да прекине блокаду буџета и омогући правовремено исплаћивање плата, пензија, субвенција и стипендија за следећу годину.

Са друге стране, опозиција је против стављања предлога буџета за 2013. на дневни ред, јер је Влада игнорисала више од 1.000 амандмана које је поднела опозиција и жели да се о буџету гласа без расправе.

„Власт је ваша, али држава је наша“, био је један од слогана које су посланици опозиције узвикивали данас. Они су и протеклу ноћ провели у Скупштини – како су рекли – да би „спречили партијско-полицијски пуч“.

Неки македонски медији су јавили и о тензијама на путу Велес-Скопље, где полиција не дозвољава аутобусима из неких градова који превозе присталице опозиције да дођу у Скопље, наводно због техничке неисправности возила.

Скупштински дан почео је „кошкањем“ између посланика странака македонског политичког корпуса ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, након чега је уследила евакуација председника Собрања Трајка Вељановског.

Све је кулминирало интервенцијом појачаног полицијског обезбеђења у парламенту када су из сале избачени новинари, а затим и посланици опозиције.

ВМРО-ДПМНЕ саопштила је вечерас да је данас „победио разум и да је спречен покушај државног удара председника СДСМ Бранка Црвенковског“.

Представници Европске уније и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Скопљу позвали су лидере свих политичких странака да окончају провокативне акције и да се понашају у складу са Уставом и законима.

Груевски: Спремни смо за све сценарије

Македонски премијер Никола Груевски рекао је вечерас да се данас у Македонији догодио први насилан покушај збацивања демократских институција и легитимно изабране владе, и да је влада спремна за сваки сценарио да заштити интерес грађана. Груевски је рекао да је буџет био само изговор за Бранка Црвенковског, који је, како је оценио, започео своју последњу битку за свој лични опстанак у политици. Он је истакао да је прича да земља сувише позајмљује и иде ка грчком сценарију део манипулације овог политичара који одлази „у историју“.

– Имајући у виду да је Црвенковски најавио продужетак опасног сценарија, желео бих да нагласим да смо спремни за све могуће сценарије у циљу заштите интереса грађана и заштите Устава и закона – рекао је он.

Груевски је рекао да је парламентарна група СДСМ последњих неколико дана најмање десет пута прекршила Пословник Собрања, а данас покушала физички и силом да сруши легитимну скупштину. Он је оптужио Црвенковског да је покушао силом да преузме власт без подршке већине људи, али да се уместо тога, десио народ.

– Било је бар три пута више људи који су дошли њему да се супротставе него оних који су дошли да га подрже – рекао је Груевски и додао да се тако нешто дешава ономе ко жели да освоји власт без подршке већине људи и без слободних и фер избора.

Он је констатовао да само у земљама у којима је мафија јача од власти може да дође до политичког терора и додао да Македонија није таква држава већ слободна и демократска земља са владом изабраном на слободним изборима и институцијама које функционишу уз подршку већине грађана.

Груевски је овом приликом изразио и жаљење због непријатности које су новинари данас доживели у Скупштини. Он је честитао припадницима снага безбедности, посланицима и грађанима Македоније на томе како су се понашали.

(Агенције, Бета)