Прочитај ми чланак

ЛГБТ: Почетак године реалан рок да закон о ИСТОПОЛНИМ заједницама буде у Скупштини

0

Један од организатора „Европрајда 2022“ Горан Милетић оценио је данас да је почетак наредне године реалан рок да се закон о истополним заједницама нађе у скупштинској процедури.

„Али то зависи од политичке воље председника, који јесте рекао да такве ствари треба решити законски, само не знам да л’ ће испунити обећање, али свакако мислим да је то нека наредна тачка што се тиче ЛГБТ заједнице“, рекао је Милетић за агенцију Бета.

Он је казао да се нада да се такозвани ксенофобична и кампања против ЛГБТ популације неће поновити наредне године, јер ће тада бити само Прајд шетња.

„Надам се да се овако нешто неће поновити, јер се иностранству показује колико је ово друштво дубоко ксенофобично и хомофобично. Странци не разумеју како је ово све могуће, у смислу реакције власти, тај део им је шокантан, то ћутање или идење низ длаку конзервативном делу друштва, тако да се надам да тога у наредном периоду неће бити, макар не толико много“, рекао је он.

Милетић је истакао да је шетња била омогућена захваљући упорности ЛГБТ заједнице и организатора манифестације, а не залагању међународне заједнице и дипломата.

„Шетали смо се захваљујући нама, који смо покушали да разговарамо и онда када је Влада рекла да нема ни окупљања. Ми смо сели с њима и рекли мора шетња, јер без тога нема Прајда. Дакле, одлучујући фактор је био тај што смо ми нон-стоп седели и разговарали. Дипломате, међународна заједница јесу добра подршка, али то не доноси одлуку“, објаснио је он.

Милетић је рекао да се слаже са премијерком Србије Аном Брнабић поводом њене изјаве да Европрајд и шетња нису требале да буду тема, јер Србија има битнијих проблема.

„То је требало да буде догађај о коме ће се писати мало у политичкој рубрици, мало у забавној. Истовремено ме и поразило и изненадило што се толико писало о овоме. Не могу да верујем да смо се вратили у 2009. годину, где се причају исте приче о некаквим светским заверама. Много неистина је изречено и томе су допринеле власти које нису имале изјаве које су требале да имају на почетку – да објасне какав је то догађај и да се њиме поносе“, сматра он.

Он је додао да се сваки представник власти трудио да се дистанцира од тог догађаја.

„Почев од градоначелника Београда Александра Шапића, па до републичких власти. Нико није рекао да је то супер за Србију. Све време потпуна замена теза и штета је учињена већ првом причом о забрани“, казао је Милетић.

Он је истакао да држава не треба да буде задовољна Европрајдом, јер се показало да нема потпуног поштовања људских права као и слободе окупљања.

„Заједница није добила оно што смо очекивали. Прво смо имали једну пријављену руту, друго место за концерте, план је био да ово буде једна велика европска манифестација, која ће грађанима, који не разумеју ЛГБТ заједницу, изгледати као Евровизија, а нама много више – и концерт и протест“, рекао је Милетић.