Прочитај ми чланак

ЛЕПА ВЕСТ: Бајина Башта оснива Фонд за подршку породици и лечењу деце

0

Бајина Башта - На последњој седници Скупштине општине Бајина Башта у претходној години одборници

су усвојили Породичну декларацију којом се исказује намера да се штити породица као основна јединица друштва. Најважнији део Декларације је одлука да се уђе у оснивање Фонда за подршку породици и лечењу деце.

На седници од 30. новембра одборничка група Двери је предложила текст декларације а Скупштина општине је донела закључак да се формира радна група како би се пречистио текст, ускладио са законским терминима, прецизирале и допуниле одређене иницијативе у декларацији. У састав радне групе ушли су представници подносиоца декларације, председница Скупштине, председник општине, заменик председника општине и представници одборничких група ДС-ЛДП, ДСС, СРС, СНС и СПС.

Радна група је у складу са закључком којим је формирана усагласила, сачинила и Скупштини општине Бајина Башта доставила на разматрање текст Породичне декларације који је усвојен на седници од 29. децембра 2017. године.

Декларација се састоји од десет чланова којима се у разним областима изражава намера за подршку породици од стимулисања медијских садржаја на локалним медијима који промовишу вредности брака и породичног живота преко обезбеђивања подршке породичном предузетништву, обезбеђивања најздравије хране у вртићима, проширивања саветнодавних центара до обезбеђивања игралишта и бесплатних летовања за најмлађе.

Вероватно најважнији и најконкретније одређен циљ је оснивање општинског Фонда за подршку породици и лечењу деце. У Декларацији је наведено да ће најкасније до 31. марта 2018. године бити основан Фонд са задатком да помаже лечење тешко болесне деце и вантелесну оплодњу, а који ће бити финансиран из општинског буџета, из донација и других извора.

Фонд ће се основати посебном одлуком Скупштине општине Бајина Башта којом ће бити прописани критеријуми, услови, поступак и начин коришћења средстава тог Фонда, на принципима транспарентости.