Прочитај ми чланак

ЛЕПА НОВОСАЂАНКА: Ухапсили ме и стрпали у ћелију са 50 људи, ни криву, ни дужну!

0

"Ја сам Катарина и jа сам у среду, 8. јула ухапшена код Српског Народног Позоришта у Новом Саду", овим речима почиње своју причу Катарина Прентић, девојка која је провела ноћ у полицијској станици, ухапшена због протеста на којем није учествовала".

Катарина Прентић, приватна архива

 

“Ово је је једно од најтрауматичнијих тренутака мог живота, а ја сам прошла лагано. Још ме стеже у грудима. Свест о томе се мора дићи – шта нам раде у држави”, наводи Катарина за портал Нова.

Она је увече, 8. јуна, изашла у шетњу са пријатељем.

“Нашли смо се код Српског народног позоришта око десет увече и затекли смо протесте. У неколико минута што смо бацили поглед ка буци и дешавањима, ситуација се нагло променила. Људи су почели да беже од полиције и ми са њима. Испред нас су се појавила два полицајца у униформама у комплетном оклопу. Наредили су нам да легнемо на под што смо и послушали, завезали су моју леву руку за његову десну пластичном, црном везицом, ноге су нам шутирањем раставили и рекли нам да гледамо на различите стране. Пола метра од мене су неколико пандура тукли лика који лежи на поду. Кад су нас подигли да нас уведу у марицу, други полицајац је дошао и још јаче затегао везицу око наших руку. Убацили су нас у марицу и ја сам завршила клечећи на поду, окружена већим бројем мушкараца него што може да стане у кола”, наводи Катарина у својој причи коју је после неколико дана испричала на друштвеним мрежама.

Потом су, каже, одвезени у станицу Стари град.

“Ставили су нас педесет у једну просторију да седимо на поду, већина без маски, везана, и веома скучена. Некима су одбијали медицинску помоћ, некима су претили. У станици смо били око 23 часа. Били су строги према нама до 3 ујутру кад су мере строгоће мало попустиле и дозволили су нам да запалимо цигарету и мало ћаскамо. Дала сам изјаву у станици, да сам случајно ту и да нисам напала градску кућу нити разбијала ишта”, наводи Катарина.

У станици је задржана чак 16 сати!

“Многи људи су били ухапшени без разлога, случајни пролазници и људи који су били на погрешном месту у погрешно време”, описује она, додајући да су полицајци из те станице били веома фини према њима.

Катарина у разговору често застаје, ћути, па наставља причу. Спорије комуницира и преживљава поново ту ноћ. Стално понавља: “Ужасно сам се осећала. Још ме стеже у грудима. А, опет понављам – ја сам најлакше прошла од свих који су били те ноћи приведени”

Сви приведени су, у групама, вожени на Прекршајни суд. Пре тога им је, каже, речено да потпишу формулар да су задржани 24 часа, да су “ухапшени” у 21:00 и да су каменицама гађали градску кућу.

“Ја, као и многи, нисам то потписала”, наводи Катарина.

Она је у суду прошла без казне и једна је од ретких која ништа није платила.

“Момци који су били у мојој ситуацији су платили преко педесет хиљада (50.000) динара казне, које су морали да набаве у року од два сата да не би били у затвору! Похапсили су невине и узели им паре из новчаника, лажно сведочили против њих! Колико дуго ћемо трпети овакво понашање? Зар ћемо у овакав свет доводити децу? Да их бију на улици? Да их хапсе без разлога? Да нас све лажу? Докле више, људи?”, пита Катарина Прентић.

Одбили да пруже медицинску помоћ повређенима

“Када су нас довезли пред станицу, тамо је клечао човек лица прекривеног крвљу. У станици су дуго одбили да многима пруже медицинску помоћ… Један дечко је тражио помоћ, са великом посекотином на нози, молио је за медицинску помоћ, да му се ушије отворена рана. Било их је још… Тако се опходити према другим људским бићима…”, негодује Катарина.