Прочитај ми чланак

Лечић: ДС се претвара у гласачку машину

0

Наш излазак са седнице Главног одбора ДС у суботу, излазак групе од двадесетак људи, инициран је недопуштањем мени да говорим на ГО ДС, као њеног члана, али разлози су сложенији.

Постала је пракса на главним одборима да се људима ускраћује реч, формализмом заменика председника Саше Пауновића, који је, подсетимо, и Драгољубу Мићуновићу онемогућавао да заврши свој говор, човеку оснивачу ДС, који је више пута ризиковао живот и затвор ради својих политичких уверења и борбе за слободно демократско мишљење. Већ дуже времена сам сведок узурпације демократије у мојој странци, у Демократској странци, а она, свакако, није демократска без демократије, јер је то њена суштина, каже за Данас Бранислав Лечић, глумац и члан ДС, образлажући разлоге због којих је у суботу напустио седницу Главног одбора демократа.

Наш саговорник наводи да већ дуже времена „основна ћелија Демократске странке, а то су њени одговори – не функционише на демократски начин“. Како објашњава, од 160 одбора и нешто, колико има ДС, не рачунајући оне на Косову, „данас имамо ситуацију да је преко 70 и нешто одбора са повереништвом“.

-Повереник, према правилима, има на располагању мање од шест месеци да организује свој одбор, тако што ће бити демократски изабрано руководство тог одбора. Али, посао формирања одбора није завршен, иако је рок од шест месеци прошао и није продужен, па имамо ситуацију да један човек представља пет, шест, или, чак, седам одбора. У таквим околностима, када повереника није изабрао локални одбор, већ председништво и председник ДС, повереници нису демократски изабрани. Они су само гласачка машина, како би се прегласали они који имају сопствене ставове, који мисле сопственом главом. Ради се о прекомпоновању, истиче Лечић.

Саговорник Данаса парафразира правника и политичара Слободана Јовановића, који је својевремено рекао да се укидањем демократије у странци укида слобода на супротно мишљење, чиме се ствара гласачка машина послушника и зависника, интересно повезаних у тој партији.

– То се већ осетило на поменутој седници Главног одбора јер истакнути појединци из странке, који су „излог“ демократије у овој земљи нису били присутни. Мислим на читав посланички клуб, предвођен Драгољубом Мићуновићем, као и на друге значајне појединце који нису дошли – намерно, јер препознају шта се у странци дешава. На Главном одбору се интензивно осетио „клакерски“ систем, а то значи да се акламацијом подржавају све одлуке председништва и тако се прегласају они који друкчије мисле. Дискусија је параван, одлуке се доносе изван Главног одбора, а то ме наводи на оправдан закључак да се страначке одлуке доносе и ван саме странке. Изгледа да постоје амбиције да се ДС потпуно инструментализује у туђе сврхе. Дакле, ми смо изашли из сале због узурпације демократије, то је једини и прави разлог, поручује Лечић.

Као други разлог напуштања ГО ДС, он наводи то што није било тачке верификације мандата Омладини ДС, која је недавно изабрала своје руководство.

-Омладинци су звали и председништво и председника странке када су бирали своје органе, али они се на тој седници нису појавили, што значи да је руководство било незадовољно што није имало контролу на тим избором. Ја апсолутно подржавам младе. Свако ко ратује против младости унапред је изгубио битку, истиче Лечић.

Према његовом мишљењу, то што је председништво, на челу са председником странке, учинило према младима, јесте нон-сенс, и то је „апсолутно недопустиво“.

„Ако према коме ДС има највећу одговорност то је према младости, и то првенствено у сопственим редовима“, указује Лечић.

Наш саговорник сматра да смо сведоци „укидања демократије у нашој земљи, што диктира режим, али ја не могу мирно да посматрам како се демократија укида и у ДС-у – хајдучијом, насиљем, који немају везе са демократијом јер се ускраћује могућност суштинског сучељавања мишљења, нужног за доношење исправних одлука“.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!