Прочитај ми чланак

ЛАЗАНСКИ: Вучићев сусрет са Помпеом доказ да Косово за САД није завршена ствар

0

Амбасадор Србије у Москви Мирослав Лазански оценио је данашњи сусрет председника Александра Вучића са америчким државним секретаром Мајком Помпеом веома значајним и да је то, што Америка организује овакве сусрете, доказ да инсистира на наставку дијалога Београда и Приштине.

„Тиме што Америка инсистира на таквим сусретима само показује да за њих, без обзира што декларативно амбасадори Америке и у Београду и у Приштини кажу да је процес независности Косова завршена ствар, ово показује да ипак није завршено“, рекао је Лазански гостујући у Јутарњем програму РТС.

Print screen Youtube

„Чим Америка инсистира да се дијалог Београда и Приштине настави и чим Американци организују овакве сусрете то показује да има простора за неку врсту решења које би било прихватљиво и за Београд“, додао је Лазански.

Истакао је да је статус Косова, без обзира на једнострана признања, регулисан Резолуцијом 1244, која се може променити само уз сагласност чланица Савета безбедности УН и да то морају да одобре Велика Битанија, Француска, Кина, Америка и Русија.

„Без те сагласности нема промене Резолуције 1244, а онда формално-правно ни промене статуса“, навео је Лазански.

Упитан да ли се седиште дијалога Београда и Приштине заиста помера од ЕУ према великим играчима, Лазански каже да се помера јер је Европска унија показала своју немоћ.

„Имали су довољно времена да се докажу, нису могли чак да натерају Приштину ни око тих такси. Било која кризна ситуација која се догодила на просторима Космета Европска унија није урадила ништа. Стално се иде ка тој врсти уједначавања обе стране, позива се и Београд и Приштина, при томе јасно је ко је главни узрочник свих проблема у јужној српској покрајини“, нагласио је Лазански.

Коментаришући одлуку САД и Велике Британије да њихови представници изађу из косовске агенције за имовину, Лазански каже да је „очито да представници Велике Британије и Америке у Приштини имају на лицу места све могућности да се увере да ли у тој врсти приватизације има непоштених игара“.

„Вероватно нису спремни да они буду нека врста покровитеља свему томе и нека врста фасаде свему ономе што се збива“, нагласио је Лазански.

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас са америчким државним секретаром Мајком Помпеом у Њујорку и присуствовати седници Савета безбедности Уједињених нација о Блиском истоку.

Очекује се да ће главна тема разговора Александра Вучића и Мајка Помпеа бити ситуација на Косову.