Прочитај ми чланак

ЛAЗАНСКИ открио када ће Француска да повуче признање Косова

0

Европа је показала немоћ по питању Косова и Метохије, Американци на званичном плану једно изјављују, а друго се вероватно ради испод стола, истакао је Лазански.

Print screen Youtube

 

Лазански каже да се преко теме Косова сукобљавају реликт униполарног света и међународно право.

Према његовим речима, међународно право је на нашој страни, а реликт униполарног света је доминантна и монополска позиција Америке.

Коментаришући писање штампе о могућности да Француска повуче признање Косова, Лазански каже да је то нереално.

– Француска је део запада и учествовала је у агресији на СРЈ и то би било огромно изненађење – каже он.

– Наша је лепа жеља, али од тога нема ништа – рекао је Лазански и додао да то продаје новине али да нема од тога ништа.

Мирослав Лазански рекао је, гостујући у Јутарњем програму, да је ситуација на северу Косова и Метохије сложена и да „Приштина није спавала“.

Они су послали нека два камиона са храном и још своје специјалце који ће то да обезбеђују, тако да могу да кажу да су послали хуманитарни конвој уз оружану пратњу, истакао је Лазански.

– Очито да су размишљали шта могу у овом тренутку да ураде. Ви не можете тај конвој да спречите. Имају добре менторе и спонзоре који размишљају пар потеза унапред и ми морамо да водимо рачуна о томе да у Приштини, без обзира на то како их ми посматрали или не, не седе баш потпуне туте-муте, већ имају добре суфлере и саветнике – рекао је Лазански.

Постоји цела лепеза могућих потеза Београда, што јавних, што полујавних где се мора учинити све да грађани Србије на северу јужне српске покрајине не дођу у стање хуманитарне кризе, истиче Лазански и додаје да је то јавно речено и да ће се то урадити.

Говорећи о могућем изласку из пат позиције, Лазански каже да не види краткорочно излазак из целе ситуације.

– Излаз је јасан, уколико Вашингтон притисне Приштину да крене ка компромисном решењу онда је вероватно излаз из целе ситуаиције могућ – рекао је Лазански.

О односима Русије и Украјине

О заоштрaвању односа Русије и Америке, говори и НАТО вежба у Украјини.
– Вежбали су и раније, нема спектакуларне промене тренда – каже Лазански.

Према његовим речима, Украјина настоји да кроз билатералну сарадњу са САД премости чињеницу да није добродошла у НАТО, јер НАТО не жели да у своје чланство прима земље које немају решена територијална питања.
– Украјина кроз билатералне везе и вежбе са Американцима и још неке НАТО земље настоји да то премости и добије војну помоћ, али у војном смислу није нешто спектакуларно и велико нити за Москву забрињавајуће – закључио је Лазански.

– Већ дуго је јасно ко блокира било какву врсту разговора. Тешко је Паризу, Берлину, па и Бриселу да било шта тражи од Београда у ситуацији када имате антицивилизацијске таксе, када је Цефта споразум погажен, када имате забрану протока робе – истакао је Лазански.