Прочитај ми чланак

ЛАЗАНСКИ: Нудимо се ЕУ као неки слепци (ВИДЕО)

0

Miroslav-lazanski-RTS

Господо, уредите своје државе. Уредите… да се Србија уреди изнутра. Нека се смањи корупција, нека се правосуђе устроји како треба, здравство, школство… Уредите државу како треба па ће Европска унија да вас позове сама, без обзира дал` се нудили или не нудили… Стално се нудимо, као неки слепци и просјаци. Ми смо стално у позицији неког мољакања, клечања на коленима, неког тугаљивог односа „примите нас без вас нема живота.. без Европске уније“.

– И то је, мислим, мени непојмљиво, прича Лазански.

Исто, као младић од 18 година кад се разочара у љубав па хоће да се убије, као више неће срести девојку коју воли, то су глупости.

Али, то је један инфантилни став наше политике. Врло инфантилни став који ме доиста забрињава… Србија мора једноставно да спозна да увек има алтернативу. И у рату има алтернатива, у политичком животу, у животу постоје алтернативе. Ми нисмо сигурни шта ће бити са Европском унијом.

Ко зна? 2017. Британци најављују референдум о могућем изласку из Европске уније. И то је врло реално. Шта ће до 2020?

Да је мени неко рекао `85 године да ће се Југославија распасти, или да ће се Совјетски Савез распасти, онда би рекао да је луд. Али сада…

Око Косова је већ друго, био снимљен онај филм Плави круг… Како почиње Трећи светски рат, и то у продукцији НАТО, управо сукобом Американаца и Совјета по питању Косова. Значи, Косово је увек доминирало као један тежак проблем који може да инсталира међународни сукоб.

Али, знате шта, са 1.700.000 Албанаца на Косову и 22 милиона Славена около, ви сте могли то фино да држите у некој врсти равнотеже.

Али, кад је отишла граница на Караванкама, више после нисте имали начина да било коју другу границу сачувате.

Србија, политичко руководство Србије `91 године је било јако наивно кад је сматрало да ће Србија моћи задржати Косово без Југославије. Апсолутно немогуће. И то се показало тачним.

 

Извор: Дневне.рс