Прочитај ми чланак

ЛАЗАНСКИ КОНТРАДИКТОРАН Русија је за 1244, а подржаће свако решење које хоће Вучић

0

- Говор председника Вучића био је веома помирљив, није никога именовао већ је напротив позвао на сарадњу међу државама региона - рекао је аналитичар и будући амбасадор у Москви Мирослав Лазански гостујући на РТС-у.

Проблем Косова и Метохије није од јуче нити од пре десет, петнаест година, већ нешто што постоји стотинак година и не може бити решен преко ноћи, рекао је за РТС будући амбасадор у Москви Мирослав Лазански.

Делегација Србије на челу са председником Вучићем и министром Дачићем имала је преко 100 сусрета у два-три дана, током заседања Генералне скупштине УН, што је својеврсни рекорд билатералних сусрета, рекао је гостујући у Јутарњем програму Мирослав Лазански.

– Говор председника Вучића био је веома помирљив, није никога именовао већ је напротив позвао на сарадњу међу државама региона – рекао је Лазански.

С друге стране када је реч о Косову и Метохији, Лазански подсећа да нико од великих сила није повукао признање самопрокламоване косовске независности. Према његовим речима представници САД и у Београду и у Приштини се понашају у складу са тим, али и то што кажу да ће подржати решење је нови моменат у размишљању.

– Избори су на (тзв.) Косову, па код нас и морало би да се догоди нешто фантастично ново па да се постигне решавање питања Косова и Метохије. То није проблем од јуче, нити од пре десет или петнаест година већ постоји стотинак година и нико није успео да га реши преко ноћи и преко колена. Истовремено приштинска елита комплетан нови национални идентитет гради на снажној србофобији – каже Лазански.

Србија је увек за повратак за преговарачки сто и за преговоре.

– Али како ћете имати преговоре ако они уводе таксе, ако ништа од Бриселског споразума који је потписан пре шест година није испуњено, ако нису ни минимум минимума од ЗСО остварили, о чему да разговарате. Они желе да разговарају само о једној ствари – да Србија призна Косово и да се докопају свих материјалних и природних ресусраса на северу КиМ – рекао је Лазански.

Према речима Лазанског Русија се доследно држи свог става.

– Решења без Русије нема јер ниједно решење не може да буде прихваћено пре него што прође кроз Савет безбедности УН. Прво морате да укинете постојећу резолуцију 1244 а свака нова, став је Русије, мора да буде у складу са међународним правом. Истовремено Русија каже да ће прихватити свако решење које прихвати Београд – рекао је за РТС Мирослав Лазански.