Прочитај ми чланак

Лазански: Иза кулиса састанка у Сочију

0

Александар Вучић и Владимир Путин разговарали су у резиденцији руског председника „Бочаров ручеј“ у Сочију, а то је био први сусрет двојице председника којем је присуствовао Мирослав Лазански откако је дошао на место амбасадора Србије у Москви.

На питање како је то изгледало иза кулиса и шта је то што новинари нису могли да виде и чују, амбасадор је рекао:

„Било је врло срдачно за време тог радног ручка. Председник Вучић се обраћао мало на руском, мало на српском језику. Чак сам приметио да део руских званичника с друге стране стола разуме српски. Био је то спонтани разговор пријатеља. Председник Вучић је потпуно искрено изложио све оно што руска страна треба да зна — саопштио им је под каквим смо јаким америчким притиском били и под каквим смо и даље у контексту Косова и набавке руског наоружања, као и у конктексту решавања проблема око надлежности у ваздушном простору изнад Косова. То им је до детаља изложио. Да ли су Руси с тиме били упознати и о томе знали, тешко је било видети по реакцијама — ја сам пажљиво мотрио на говор тела, али они су професионалци. Није било никаквих формалности, није било формализма. Осећала се пријатељска атмосфера и видело се да између председника Путина и председника Вучића заиста влада један пријатељски ниво сарадње, дух међусобног поверења, размена поклона итд“.

Амбасадор је подсетио на то да је Путин Вучићу поклонио оригиналну пушку Милана Обреновића из 19. века коју су Руси купили на једној аукцији, а Вучић руском колеги икону Преображења Господњег.

​„Сам председник Вучић је рекао да је очекивао да као поклон добије и вина, пошто је добар познавалац вина, али за пушку није могао ни да претпостави. Руска страна се потрудила да нађе нешто што је јако вредно у смислу историјског предмета, који за Србе пуно значи, и поклонио је ту пушку Милана Обреновића председнику Србије. Било је заиста срдачно и на сусретима пре званичног сусрета и на радном ручку и после тога. Руски домаћини су се потрудили и да сам дочек председника Вучића на аеродорому и испраћај буду на највишем могућем нивоу“, закључио је амбасадор.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!