Прочитај ми чланак

ЛАЗАНСКИ: Имаћемо убедљиво најјачу авијацију од Вардара па до Триглава!

0

Војно-политички коментатор дневног листа "Политика" Мирослав Лазански, рекао је гостујући на ТВ Пинк да ако сво у последње време најављивано наоружање стигне, имаћемо све сегменте авијације и највеће наоружање од Триглава до Вардара.

Кинези имају два типа наоружаних дронова и више типова извиђачких дронова. Овај Wing long II по изгледу је копија америчког Global hawk-a, њега су се домогли вероватно преко Ирана. Они су спустили неколико таквих летелица на територији Ирана готово неоштећених. А пошто Кинези са Иранцима сарађују, ови су им то испоручили и Кинези су направили копију. Они су мајстори да копирају свачије наоружање – рекао је Лазански.

Како је рекао, нама би наравно добро дошла оваква летелица, и додаје да имамо неколико беспилотних летелица купљених од Израела, али више извиђачка, не и борбена.

– Нама је највећи проблем аутопилот, а Кинези су ту добри и имају добро развијену индустрију, тако да су се понудили да помогну. И шест пута су јефтинији од других. Ми смо добили од Кинеза нека возила као донацију, али борбена средства нисмо никада – рекао је Лазански.

Како каже, Кинези су јако добри трговци, али добро је што нисмо конкурентни на овом пољу, па можемо, како каже, да очекујемо да нам продају по добрим условима.

– Беспилотне летелице су будућност ратовања. Кина је у предности према нама јер нас неће никада политички условљавати. Треба да знамо да смо ми још увек под финим санкцијама НАТО-а. Па се поставља питање зашто нам нека НАТО земља не прода беспилотне летелице, јер Американци не дају Србији ту врсту технологије – рекао је Лазански.

Он је рекао да када је у питању авион, као што су на пример дали Руси, они то неће.

– Са Кинезима можемо да радимо, нема политичког условљавања. Војска и државни врх недостатак ове технологије код нас покушавају да надоместе хитним решењем, а то је куповина од Кинеза – рекао је он.

Како каже, ако сво ово наоружање које је најављивано у последње време стигне, то ће бити највећи скок у модернизацији ратног ваздухопловства од бивше велике СФРЈ.

– Јер са 14 мигова 29, ако се не стане на овом садашњем нивоу модернизације, него се оде даље на модернизацију. Имаћемо све сегменте авијације – рекао је Лазански.

Како каже, имаћемо највеће наоружање од Триглава до Вардара.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!