Прочитај ми чланак

ЛАЗАНСКИ: Амерички „МЦ-12 Либерти“ није случајно долетео у Приштину…

0

Војно-политички коментатор Мирослав Лазански оценио је да је амерички извиђачки авион "МЦ-12 Либерти" слетео јуче на приштински аеродром да би надгледао алтернативне правце улаза преко административне линије на север Косова

– Америка има 13 таквих авиона, то је авион за осматрање, извиђање, обавештајну делатност.. Мислим да је уведен 2009. године оперативно у употребу. Ти авиони су први пут употребљени у Ираку, и он има два члана посаде. Код нас је дошао, вероватно, да надгледа алтернатине правце улаза преко административне линије на север Косова – изјавио је Лазански за Ново јутро Телевизије Пинк.

Како додаје, тај авион је вероватно дошао да испита и да види положај војске Србије у јужном делу наше земље.

– Он не мора да уђе у ваздушни простор Србије јер има могућност бочног скенирања свега што се догађа у инфрацрвеном спектру на земљи, једно педесетак километара од административне линије. То им је најјефтинији авион, то је авион средње категорије, у Ираку служи за неку врсту комуникације између америчких и ирачких официра када су непоредно на терену – казао је Лазански и додао:

– Вероватно желе да га испробају у контексту јединица КФОР-а разних националних састава, да виде комуникацију која би ишла са том ваздушном контролом и са друге стране, да виде да ли се користе неки алтернативни правци, јер он и ноћу може добро да осматра – наводи Лазански.

Коментаришући могућност сукоба на Балкану, Лазански је истакао да се неће десити ништа.

– Нема никаквог рата на Балкану, прво зато што нема капацитета за неки сукоб, друго, ником се не радује, треће, сада да се Русија и Америка посвађају и зарате око Балкана, то је наивно очекивање – оценио је Лазански.

Према његовим речима, оружани сукоб Русије и Америке би сигурно значио светски рат, уколико не би, како каже, био степенован до одређеног нивоа ескалације.

– Када крене сукоб између такве две супер силе, онда проради и сујета.. Ниједна влада не може да поднесе да у неком ограниченом сукобу изгуби – навео је Лазански.

                              ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!