Прочитај ми чланак

Лавров: Србија не жели да изгуби независност, као све остале чланице ЕУ

0

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да се Европска унија претворила у антируски савез, те да захтева прикључивање одлукама против Москве.

По његовим речима, у протеклих неколико година ЕУ је „снажно еволуирала у правцу стицања агресивне идеолошке позадине, пре свега русофобичне“.

„Скрећемо пажњу на то како лидери ЕУ, када јавно држе буквице земљама које имају статус кандидата или онима које желе да стекну тај статус – они у оквиру тих јавних строгих лекција и моралисања говоре: ако сте кандидат, немате другог излаза него да подржавате све спољнополитичке приступе ЕУ без изузетка, укључујући и све мере које ЕУ предузима против Русије“, рекао је Лавров.

По његовим речима, управо на тај начин европски званичници износе своје захтеве и Србији.

„Она је кандидат (за чланство) у ЕУ, али категорички не жели да изгуби, као све остале, своју независност и да се придружи одлукама које директно противрече њеним битним интересима, у овом случају – односима са Русијом“, оценио је Лавров.

Шефови држава и влада Европске Уније на самиту у Бриселу одобрили су давање статуса кандидата за чланство у ЕУ Украјини и Молдавији.