Прочитај ми чланак

ЛАВРОВ: Само 1244, не треба журити; ВУЧИЋ: Забринуле су нас оцене из Москве

0

Председник Алекандар Вучић рекао је после разговора са Сергејом Лавровом да је кључна тема ситуација на КиМ. Добили смо одређене оцене Русије које су мене као председника додатно забринуле, а тичу се различитих планова, рекао је Вучић.

Александар Вучић је поручио да ће Србија умети да заштити државне интересе без обзира на цену коју ће морати да плати.

Како истиче Вучић, постоје неки планови које Србија није добила ни званично, ни незванично.

“Али, по оценама наших руских пријатеља морамо да будемо пажљиви према свакој идеји која нам буде представљена”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је за било какво решење потребна сагласност Русије. Србија, према његовим речима подржава дијалог под окриљем ЕУ, али ће знати да заштити своје интересе без обзира на цену коју ће морати да плати.

Вучић је, на основу оцена које су му представљене од стране званичне Москве, поручио да Србију очекују тешка времена, вероватна најтежа од самопроглашења независности Косова.

“Спремни смо за разговоре, али снажни да одбацимо оно што није у нашем интересу. Ако кажу: Признајте Косово и да Косово уђе у УН, а Србија у ЕУ, а да не добијемо ништа за то, јасно је да је то за нас неприхватљиво”, истакао је Вучић.

Захвалио је Русији што међународне организације и институције штити од незаконитости оних који су већ признали косовску независност.

Вучић је рекао и да је за решење косовског проблема потребна сагласност Руске Федерације.

“Због тога не желимо да сви други буду консултовани, а нико да не пита РФ”, поручио је Вучић.

Лавров: ЕУ да испуњује своје обавезе

Министар спољних послова Руске федерације, Сергеј Лавров истакао је да, када је у питању Косово, званична Москва подржава свако решење које има сагласност и у интересу је Србије.

“Русија поштује да ЕУ има мандат у дијалогу о Косову, али не сме да се изолује од својих обавеза у спровођењу постигнуих решења, као што је случај са формирањем Заједнице српских општина, које блокира Приштина”, рекао је Лавров.

Он истиче да је узајамно прихватљиво решење Београда и Приштине оно донето на основу Резолуције 1244 , у складу са међународним правом, и уз потврду Савета безбедности УН.

Лавров је истакао, међутим, да у тражењу тог решења не треба форсирати никакве рокове.

“Ми ћемо се сложити са оним решењем које ће одговарати интересима Србије и Срба на Косову”, закључио је Лавров.