Прочитај ми чланак

Лавров: Русија не може ништа ни да забрањује ни да намеће Србији око КиМ

0

sergejom-lavrovom_609_3841_e

Москва – Редовна годишња конференција руског министра иностраних послова за стране новинаре била је махом посвећена питањима Сирије, док тему није променио један бугарски новинар који је ситуацијуна Балкану илустровао анегдотом да је Србија слична телефону „нокија” – сваке године је све мања.

Лавров је одговорио да на Балкану и даље постоји много проблема који су се појавили након распада Југославије и који се врло тешко решавају. Он сматра да је распад био условљен грешкама које су прављене унутар земље али и „у великој мери под утицајем  спољних фактора”.

Набрајајући проблеме у региону, Лавров је посебно истакао Босну и Херцеговину и Косово и додао да ће Русија учинити све да Балкан буде стабилан.

„Русија томе активно доприноси на различитим нивоима, и спремна је да подржи процесе између Београда и Приштине који су започети уз подршку ЕУ.”

Лавров је још једном поновио познати руски став да Срби и други народи на Балкану треба сами да одређују своје интересе и да се руководе тим интересима при доношењу животно важних одлука.

Осврћући се посебно на ситуацију на Косову и Метохији, шеф руске дипломатије је рекао да Русија „не може ништа ни да забрањује ни да намеће Србима или другим народима”.

Русија ће подржати њихов избор, који мора да буде у складу са раније усаглашеним међународним оквирима.

Оцењујући односе са Србијом, Лавров је рекао да се дијалог између две земље стално обогаћује и да се сада води још и на парламентарном нивоу. Чињеницу да се чешће сретао с Вуком Јеремићем него са Иваном Мркићем диктирала је потреба организације председавања Србије ОЕБС-оми кандидатура Јеремића за председавајућег Генералне скупштине УН. Односи са Мркићем нису „ни мање интензивни ни мање поверљиви”, нагласио је Лавров, додајући да га је Мркић позвао да посети Србију и да ће он искористити позив.

Лавров о „Јужном току”

Москва – Говорећи о примедбама Европске комисије која је упозорила Русија да у складуса трећим енергетским пакетом ЕУ, „Гаспром” нема право да поседује гасовод и да истовремено дистрибуира гас, руски шеф дипломатије је истакао да би се решење веома лако нашло, ако би се проблем деполитизовао.

Европа има право да уређује ситуацију на својој територији онако како њој одговара, али се закони не могу спроводити ретроактивно, након што су у изградњу гасовода уложене огромне инвестиције.То, између осталог, противречи и споразумима о инвестицијама које је Европа раније потписала, рекао је он.

Лавров је додао да Москва и Брисел треба да траже „решење које неће противречити уговорима потписаним између руске владе и влада Србије и земаља ЕУ које учествују у пројекту”и да су се у Москви недавно срели европски комесар заенергетику Гинтер Етингер и руски министар енергетике Александар Новак и договорили се да оснују радне групе за разматрање „правних итехничких питања”. 

Љубинка Милинчић

(Политика)