Прочитај ми чланак

ЛАЈЧАК Вучић спреман за тешке одлуке у интересу мира и европске перспективе Србије

0

„За нас је пуна примена договора о заједници српских општина кључни елемент за стабилност“

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је данас у Београду да је председник Србије Александар Вучић показао одговоран приступ и спремност да донесе тешке одлуке у интересу мира и европске перспективе Србије.

После састанка Лајчака и представника САД, Француске, Немачке и Италије са Вучићем, Лајчак је рекао да је разговор био „веома интензиван и тежак, али искрен и отворен“.

„Резултат је да смо охрабрени. Председник Вучић је демонстрирао одговоран приступ и спремност да донесе тешке одлуке у интересу мира и европске перспективе Србије. За нас, пуна примена договора о Заједници српских општина је кључни елемент за стабилност“, казао је Лајчак.

Навео је да ЕУ, САД, Француска, Немачка и Италија „остају уверене“ да је француско-немачки план за Косово, који је представљен у септембру и о којем су данас разговарали, „најбољи начин за нормализацију односа Србије и Косова и за европску интеграцију региона“.

„Наш рад ће бити настављен без одлагања“, додао је Лајчак.

Вучић је данас разговарао са Лајчаком, специјалним изаслаником америчког Стејт департмента за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, спољнополитичким саветницима француског председника и немачког канцелара, Емануелом Боном и Јенсом Плетнером, и дипломатским саветником премијерке Италије Франческом Талом.

Они су раније данас у Приштини разговарали са премијером Косова Аљбином Куртијем, после чега је Лајчак изјавио да је европско-амерички тим од косовског премијера „очекивао веће разумевање“ за европски (француско-немачки) предлог о нормализацији односа Србије и Косова.