Прочитај ми чланак

Лајчак и званично специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине

0

Бивши шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак од данас је и званично специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине и остала питања која се тичу Западног Балкана, саопштило је Европско веће. Предвиђено је да његов мандат на тој функцији траје 12 месеци.

Како је наведено, задатак Специјалног представника ЕУ биће да постигне свеобухватну нормализацију односа између Србије и Косова и допринесе јачању добросуседских односа и помирењу између партнера на западном Балкану.

Sputnik / Владимир Астапкович

Додаје се да ће његова улога бити да “помогне земљама региона да правазиђу наслеђе прошлости и допринесе доследности и ефикасности активности ЕУ на том подручју”.

У саопштењу подсећају да је Мирослав Лајчак, поред функције министра спољних послова Словачке, обављао и низ других фунцкија на међународној сцени.

У периоду 2017-2018 био је председник Генералне скупштине Уједињених нација.

Добро познаје и регион западног Балкана. Лајчак је био Специјални представник ЕУ за Босну и Херцеговину од 2007. до 2009. годијне, дод је у име ЕУ преговарао, организовао и надгледао референдум о независности Црне Горе 2006. године.

”Специјални представници ЕУ промовишу политике и интересе Уније у одређеним регионима и земљама, као и питања од посебног интереса или интереса за ЕУ. Они играју активну улогу у напорима на консолидацији реформи, стабилности и владавини закона”, наводе у Бриселу.

Мирослава Лајчака је на функцију Специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине министрима спољних послова ЕУ предложио је шеф дипломатије Уније Жосеп Борел на састанку у фебруару.

Пошто се ради о Специјалном представнику, а не изасланику, о његовом именовању морале су да се изјасне све земље чланице ЕУ.

ЕУ има укупно девет специјалних представника који подржавају рад Високог представника за спољну и безбедносну политику.