Прочитај ми чланак

Кузовић (Ослобођење): Родитељи не желе половична решења за проблем уџбеника

0

Проф. др Душко Кузовић из покрета Ослобођење критиковао је данас решење за школске уџбенике које предлажу председник Вучић и министар просвете Ружић, назвавши их „покушајем спашавања позиције страних издавача на српском тржишту уџбеника“.

„Грађани и опозиција су масовно подржали концепт бесплатних уџбеника, па тобоже компромисно решење да се три предмета пишу и публикују од стране државе представља покушај да се на тржишту одрже страни издавачи који из Србије сваке школске године исисају скоро стотину милиона евра, преко грбаче деце и родитеља“, истакао је Кузовић у саопштењу.


Он је објаснио да ће, у случају да држава почне да издаје три уџбеника, издавачи свој профит надокнадити другде, јер је листа уџбеника све дужа и они су из године у годину све скупљи. „Предлог да се уџбеници из српског језика, историје и географије публикују од стране државе није никакав чин бриге о деци и родитељима, већ половично решење којим се уствари легализује постојеће криминално стање на тржишту уџбеника, где се отима новац од грађана Србије“, истичу у покрету Ослобођење.

Кузовић је додао да се уџбеници годинама нису преиспитивали упркос очајном квалитету, све до тренутка док идеја о бесплатним књигама није угрозила приходе страних компанија које држе монопол на домаћем тржишту.

„Стога овај предлог сматрам наивним чином контроле штете, а не искреном намером да се реши проблем“, закључује он.

Из покрета Ослобођење су позвали Министарство просвете да под хитно узме у разматрање предлог обезбеђивања бесплатних уџбеника за све ученике основних и средњих школа у Србији, као и подршку ученицима кроз друге материјалне подстицаје, укључујући и програм оброка у школи.