Прочитај ми чланак

Куртијев министар који представља Србе на КиМ више и не крије огромно богатство

0

Александар Арсенијевић, лидер грађанске инцијативе "Српски опстанак" и Стефан Вељковић из истоимене иницијативе, обишли су парцелу од 9,5 ари коју је Горан Ракић, председник Српске листе званично пријавио као своју имовину вредну 350.000 евра.

Арсенијевић истиче да се управо на том плацу налази зграда у изградњи, која тренутно броји седам спратова, с тенденцијом раста, која на крају може да вреди и више од два милиона евра.

„Ми смо питање поставили и господину Буљешкају, директору Агенције за борбу против корупције. Питање постављамо свима: ко штити и брани министра Ракића и одакле толико новца за изградњу оваквих објеката? Да ли је то од плате или од нечег другог, нека испитају надлежни органи“, каже Арсенијевић.

Нова.рс је покушала да ступи у контакт с Гораном Ракићем, али он није одговарао на позиве.

Подсећамо, тзв. косовска Агенција за борбу против корупције у јануару је покренула поступак у вези са лажним пријављивањем имовине тзв. косовског министра Горана Ракића.

Ракић је 2020. године у Хотијевој Влади пријавио само место заменика премијера, али је у међувремену у Србији , поред тога што се није изјашњавао, у формулар уписао да прима позамашну плату на месту директора Јавног предузећа за чистоћу Северне Митровице „Стандард“, регистрованог само у Србији и асистента у економској школи у Лепосавићу. Возила компаније у којој је Ракић директор била су виђена у медијима, посебно прошле године, у време напетости у вези са регистарским таблицама на Северу, тј. блокаде путева.

На сајту тзв. косовске Агенције за борбу против корупције у последњем пријављивању имовине, поред функција које је тада обављао, Горан Ракић пријавио је и три стана вредности 25, 30 и 40 хиљада евра, плац од 9,5 ари вредности 350.000 евра и ауто „гранд чироки“ вредности 10.000 евра.

Како је раније писао Н1, Ракић је и заступник фудбалског клуба Трепча.

Он се недавно огласио и о проблему пререгистрације возила на Косову, када је рекао да „ако крену они – кренућемо и ми“.

„Ако Косовске безбедносне снаге крену да нам одузимају возила и таблице, кренућемо свим средствима против тога, на миран и демократски отпор народа. Не знамо у шта ће се то претворити и како ће се ситуација на терену одвијати, али понављам, на миран и демократски начин“, рекао је Ракић.

Додао је да ће, ако буде потребно, „блокирати све прелазе и улазе на КиМ“.

Иначе, Ракић је председник (Вучићеве) Српске листе, чији је потпредседник Милан Радоичић, који се налази на црној листи санкција министарства финансија САД, због повезаности са криминалним групама. САД тврде да је та група била умешана у велике шеме подмићивања са безбедносним званичницима, косовским и српским, који омогућавају илегалну трговину робом, новцем, наркотицима и оружјем између Србије и тзв. Косова.

Још један у низу спорних догађаја био је 2019. године, када су објављене фотографије Ракића и Радоичића како опуштено уживају на луксузној јахти србомрсца Беџета Пацолија, што је изазвало и више него бурне реакције јавности.

Међутим, из кабинета Пацолија рекли су да је реч о састанку са косовским Србима и да нема никаквих тајни, а ни председник Србије Александар Вучић није у томе видео ништа спорно ни чудно.