Прочитај ми чланак

Курти „у страху“ од Србије и Русије: Тражи повећање броја немачких војника на КиМ

0

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти у интревјуу за немачки дневник "Велт" заложио се за повећање броја припадника КФОР-а на КиМ, и за већи број немачких војника него до сада што би, како је рекао, помогло Приштини, јер доприноси одвраћању од претњи из Србије и Русије.

„Повећали смо одбрамбени буџет за 52 одсто, наше националне безбедносне снаге броје 5.000 припадника и 3.000 резервиста. Али око Косова има 48 српских војних база“, рекао је Курти.

Он је поновио тврдње да Србија и Русија тесно војно сарађују и да је због претње из Србије и Русије хитно потребно да се повећа број НАТО војника на Косову.

На питање о недавним мерама у вези увођења улазно-излазног документа за носиоце српских личних карти, као и пререгистрације возила, Курти је рекао да су те мере први пут примењене 1. августа и да је тада, каже, без проблема, издато 2.679 улазно излазних докумената.

Курти је казао да ће те мере спровести од 1.септембра, „на неодређено време“. „Али, спреман сам да Александру Вучићу испружим руку – ако Србија прихвати да одустане од граничних контрола онда ћемо и ми то урадити и онда 1. септембра неће бити нових правила“, рекао је Курти.

Он је поновио да ће Приштина ће током јесени или зиме, најкасније до Божића ове године поднети захтев за кандидатуру за чланство у ЕУ и рекао да верује да ће захтев бити прихваћен, јер је, тврди, „Косово на Западном Балкану највише продемократска и прозападна земља“.

Рекао је да Приштина, кроз Споразум о стабилизацији и придруживање, има добре везе са ЕУ, те навео да је, угрожена безбедност европског континента, после неоправданог напада Русије на Украјину, угрожена, па би, каже, било важно да Европа у Косову има стабилног партнера на Западном Балкану.

„Било би важно да се неко са утицајем у ЕУ подигне и каже – до 2030.треба свих шест земаља Западног Балкана да постану чланице ЕУ. То нам је већ 2003.обећано. Нико не мора имати страх од нас, јер свих шест земаља има заједно 18 милиона становника, што је величина Холандије“, рекао је он.