Прочитај ми чланак

Курти поручио: Нећу упасти у Вучићеву замку

0

Лидер Самоопредељења Аљбин Курти, чија је странка освојила највише гласова на косовским ванредним изборима, рекао је да неће упасти у замку председника Србије.

Курти је, у интервјуу за „Јуропијен вестерн Балканс“ (ЕWБ), одговарао на питање због чега би Србија пристајала на било какве споразуме о нормализацији односа с Приштином без уступака с друге стране.

– Председник Србије је у последње две године израдио два става која представљају једну замку. Те ставове он представља као да прави уступак, док у ствари тражи уступак. Први став је: „Хајде кажите ви мени шта можете да нам понудите, а ја сам спреман да причамо о свачему, ваша имагинација је ваш лимит“. То може да значи и национално уједињење и промену свих граница по Балкану, шта год желите. То је први став који је једна ивица јаме – изјавио је Курти и наставио:

– Други став је „Ја не могу да признам независност Косова у постојећим границама“. Тај став садржи две негације које нису једна афирмација, јер Вучић не каже „Ја ћу признати независност Косова“, него негира независност, негира границе, али не афирмише ништа. Ја нисам од оних политичара који трче у такву замку.

Курти је, потом, „открио“ и шта је његова „понуда“. „Ја мислим да нам Србија дугује: и за ратну одштету, и за сукцесију. Србија треба више да мисли о томе, него да оплакује изгубљено Косово, притом уопште не марећи о патњама Албанаца. Мислим да је важно да се српски естаблишмент позабави интроспекцијом, где би они много више марили о данашњем српском народу него о историјској српској држави“, изјавио је лидер Самоопредељења.

Какво кориговање и зашто треба да боли?

Курти је подсетио да Хашим Тачи размену територија зове „кориговање граница са болним компромисом“, а председник Србије „разграничење“:

– Какво кориговање, које грешке и зашто треба да боли? Мислим да ова идеја потиче од председника Тачија, а он је имао две године да у њу убеди грађане Косова. Тај пројекат је пропао, али идеја није. Дакле, то није иста ситуација као са идејом о Заједници српских општина, коју је сахранио Уставни суд, већ овде говоримо о неуспелом пројекту, где идеја још није мртва, него постоји.

Говорећи о евентуалном бојкоту косовских институција, Курти је рекао да је „привремених бојкота било и у прошлости, али ништа из тога није изашло“. Он је рекао да српски посланици на Косову „знају да могу много више да помогну Србима на Косову уколико буду у скупштини, него ако остану ван ње“.

– Српска листа не треба да буде средство Београда, него да држава Косово буде вредност у којој ћемо сви да учествујемо. Ја их позивам да не бојкотују наше институције него да се укључе у њихов рад. То не значи да их желим у коалицији. Имамо уставну обавезу да имамо једног министра из српске заједнице, ми ћемо то поштовати – закључио је Курти.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!