Прочитај ми чланак

КУРТИ поново наплаћује таксе на брашно и грађевинске блокове

0

Тзв. косовска влада активирала је ранију одлуку о посебним таксама на увоз брашна и грађевинских блокова из централне Србије, па се на килограм брашна наплаћује четири цента, а на блок два цента, јавила је Бета.

Извозници брашна на Косово дужни су, по тој одлуци од пре неколико година која није укинута, већ је њена примена била обустављена, да од пре десетак дана плате 40 евра на тону, односно око 1.000 евра по камиону од 25 тона.

Директор пословног Удружења за унапређење производње и извоза жита и уљарица „Жита Србије“, Вукосав Саковић, рекао је данас да су косовске власти почеле да примењују одлуку о таксама на брашно и блокове када су стабилизовали тржиште током трајања пандемије вируса ЦОВИД-19.

„Тешко је проценити колико ће се смањити извоз брашна због крајње неекономске логике“, рекао је Саковић за Бету.

Додао је да је Србија у априлу извезла на Косово мање од 2.000 тона брашна и 16.000 тона пшенице.

„Таксе су уведене због интереса тамошње фирме ‘М&Силоси’ која има највећи млин на Косову и жели да искључи конкуренцију“, рекао је Саковић.

Штету због примене такси имаће, према његовим речима, пекари на Косову, али највише потрошачи.

„М&Силоси“ су, рекао је Саковић, до примене такси купили веће количине увезене пшенице и направили залихе.

На Косову постоји више прерађивача брашна који су се, према писању косовске штампе раније, пожалили на „много проблема услед конкуренције из Србије“, а управо је од укидања такси 20. марта на сировине, упадљиво повећан увоз пшенице.

Већ у првој недељи, за само неколико дана тада, забележен је рекорд од 6,2 милиона тона увежене пшенице на Косово.

То је последица огромне потрошње брашна које се на Косову прави, рекао је тада портпарол тзв. косовске царине Адриатик Ставиљеци.