Прочитај ми чланак

КУРТИ ОПТУЖИО Хандкеа за геноцид над Албанцма

0

Ова награда, која се сматра највећим достигнућем у животу писца, није престижна због новца који се издваја, већ због имена оних који су је историјски красили

Лидер Самоопредељења Аљбин Курти назвао је добитника Нобелове награде за књижевност Петера Хандкеа „заговорником геноцида, који негира бол и трауму једног народа“.

Foto: Printscreen

Курти је на свом Фејсбук налогу написао да је на данашњи дан, пре 55 година, Жан-Пол Сартр одбио да прими Нобелову награду за књижевност „као да је знао шта ће се десити са том наградом 2019. године, када је додељена Петеру Хандкеу”.

„Тада је Сартр одбио награду јер није желео да га престижна награда трансформише, а награда за Хандкеа је трансформисала Нобелову награду за књижевност“, написао је Курти.

„Ова награда, која се сматра највећим достигнућем у животу писца, није престижна због новца који се издваја, већ због имена оних који су је историјски красили. Дакле, листа добитника је додавала вредност награди. Али која је вредност награде Петера Хандкеа, тог заговорника геноцида и негирања боли и траума једног народа?“, написао је Курти на свом фејсбук налогу.