Курти: Натераћемо Београд да призна косовску независност ВИДЕО

0

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да ће Приштина и без таксе натерати Београд да призна косовску независност.

Говорећи на ванредној седници парламента, сазваној на захтев опозиције која се противи постепеном и условном укидању таксе, Курти је рекао да за то постоје много паметнији начини, пренела је приштинска Коха.

Сматра да је Београд, како каже, искористио увођење таксе као изговор за одбијање дијалога.

Додао је и да је ефекат сто одсто наметнуте таксе на производе из централне Србије и БиХ минималан, јер, како је навео, та мера није правилно спроведена.

„Сматрам да резолуције косовске скупштине нису само текст на папиру, већ одлуке које треба применити. Србија је таксе искористила као изговор за одбијање дијалога. Са друге стране, ефекат пореза био је минималан, јер није правилно спроведен. До сада је дијалог са Србијом у суштини био око статуса Косова. Када се препозна возачка дозвола препозна се држава, а када се држава препозна она је призната. Морамо приморати Србију да нас препозна“, рекао је Курти, пренела је приштинска Коха.

Као паметнији начин да се постигну циљеви који се желе је увођење реципроцитета у свему, што, како је навео, значи једнакост.

Курти каже да није спроведен споразум о реципроцитету, који је усвојен у Бриселу у делу који је био у интересу Приштине, а као пример је навео косовске регистарске таблице, са којима се не може у Србију.

Навео је и да таксе нису промениле Србију, а то је, како сматра, зато што није постојао реципроцитет.

„Наш циљ треба да буде да направимо корак добре воље, а на Србији је да га препозна. Србија мора да одговори заустављањем кампање отпризнавања Косова. Наше мере су нормалне за нормално стање“, рекао је, између осталог, Курти.

Запитао је зашто претходна влада Рамуша Харадинаја није увела реципроцитет Србији.

„Србија користи два начина да нам се супротстави, спорадично и системски, али нарочито спорадично. Србија не признаје ниједан документ који је издало Косово, а ми желимо равноправност која произлази из реципроцитета…“, рекао је Курти.

Писао Трампу и Помпеу

Он их је обавестио да ће Приштина од 15. марта почети да укида таксе на српске и производе из БиХ које је утврдила претходна влада Рамуша Харадинаја.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти послао је писмо америчком председнику и државном секретару Доналду Трампу и Мајку Помпеу.

Курти у писму Трампу и Помпеу износи раније саопштену одлуку да ће у почетку бити укинуте таксе на сировине.

„То радимо као израз добре дипломатске воље и као знак наше посвећености да блиско сарађујемо са Сједињеним Државама у дијалогу са Србијом. Надамо се да ће Београд реципрочно одговорити на ове наше акције и очекујемо да ће уклонити све нецаринске баријере у трговини с Косовом и зауставе кампању за отпризнавање Косова“, навео је Курти у писму, пренео је приштински портал Љајми.

Наводи да је актуелна приштинска влада свесна да је током последње две године дошло до изразитог недостатка координације између председника привременихх приштинских институција, Хашима Тачија, о „улози, интересу и циљевима у дијалогу са Србијом“, као и о, како каже, нејасноћама ко заступа Приштину на међународној сцени и на Косову.

Када је реч о дијалогу, Курти даље пише да ће то окончати његова влада.

„Влада и ја као премијер имамо уставни мандат, политичку вољу и законску дужност, као и потпуну и искључиву одговорност за преузимање, вођење овог процеса и представљање Косова на највишем дипломатском нивоу“, навео је Курти.

Радује се, каже, што ће на том послу сарађивати са САД и ЕУ када је реч о успостављању механизама за надзор и санкционисање како би се „обе стране придржавале обавеза преузетих по садашњим и будућим споразумима“.

Курти у писму упознаје председника САД са владиним програмом и о обнављању дијалога са Београдом.

Он уверава Трампа и Помпеа да је његова влада посвећена решавању, како наводи, преосталих питања између Београда и Приштине, уверен да се то може само у оквиру дијалога, који би био окончан „узајамним признањем двеју држава“.

Курти је, између осталог, у писму навео да верује да је то начин да се, како каже, „Косово интегрише у међународну заједницу и постигне историјски споразум који би створио трајни мир, стабилност и безбедност на Балкану“.

„Неће бити размене територија“

Курти каже да се противи размени територија и да актуелни косовски председник Хашим Тачи нема овлашћење за потписивање било каквог споразума са Београдом.

„То се неће десити. Знам да је постојао план да Косово укине таксе, а сутрадан и план, али не за започињање дијалога, већ за његово окончање“, рекао је Курти на ванредној седници парламента.

„Неће бити размене територија“, навео је Курти.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!