Прочитај ми чланак

„Кукавички отказана седница Владе из страха од протеста“

0

Влада Републике Србије одложила је редовну седницу и заказала је за сутра, због еколошког протеста који почиње испред зграде Владе у 12 сати, када је седница требало и да буде одржана.

„Због кукавичког одлагања седнице, данас ће се тражити да представници Еколошког устанка и СЕОС-а буду примљни на састанак са Аном Брнабић. Грађани и даље имају два основна захтева. Један је укидање уредбе Владе о просторном плану подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадари – „Јадар“ од 13.02.2020.године. Други захтев је да сви потписани документи, споразуми и евентуални уговори које су Влада Србије и други представници извршне власти потписали са компанијом Рио Тинто или Рио Сава Еxплоратион буду дати јавности на увид“, кажу организартори протеста.

Они су раније најавили скуп испред Владе и тражили да присуствују седници.

„Захтевали смо да се на дневни ред седнице уврсти тачка којом ће се поништити штеточинска Уредба владе о пројекту “Јадар” чиме је овој страној компанији омогућено да врши притисак и откупује земљу од мештана долине Јадра, али даје и правну основу за издавање локацијских услова за сам рудник“, кажу из еколошких удружења.

Испред Владе Србије поред представника Еколошког устанка дошли су и представници бројних удружења из читаве земље: СЕОС (Не дамо Јадар, Сувоборска греда, Заштитимо Добрињу и околину, Еко бригада Јагодина, Неко брине за Левач, За чист Косјерић), Отворена грађанска платформа Акција: (Смело – Лозница, Млади Милановца, Можемо – Топола је наша, Локални фронт Ваљево, Унија трећи Београд, Нова снага – Крагујевац, Ово је мој град Бољевац, Покрени се Осечина, Футошка иницијатива), Еколошки фронт Нови Сад и многи други грађани.