Прочитај ми чланак

Крушик, Савамала, Панчићев врх, прислушкивање: „Грехови“ Небојше Стефановића

0

Одговорност Небојше Стефановића као министра полиције није доведена у питање од стране владајуће странке чији је функционер ни у случају ноћног рушења у Херцеговачкој, када је полиција одбила да се одазове на позиве грађана, ни у јеку афере Крушик, у чијем је средишту био министров отац, ни када је у питању случај Панчићев врх, када је полиција одбила да пружи асистенцију инспекторима Министарства грађевине упркос решењу о рушењу нелегалног објекта. Судећи према последњим најавама, одговорност Небојше Стефановића биће покренута у вези случаја прислушкивања председника државе и чланова његове породице.

Прво незванично, а онда и званично један за другим општински одбори Српске напредне странке доносе одлуку о томе да се Небојша Стефановић смени са страначких, али и са државних функција.

Стефановић је од доласка СНС-а на власт једну државну функцију само мењао другом, без паузе. На функцију министра одбране именован у октобру прошле године, пре тога је од априла 2014. био министар унутрашњих послова, а прва значајнија државна функција била му је председник Скупштине Србије где је именован у јулу 2012. године, пише Инсајдер.

Случај прислушкивања председника државе

Информације о прислушкивању у јавности је први изнео сам председник Србије Александар Вучић, који је у новогодишњем интервјуу крајем прошле године изјавио да има доказе да је прислушкиван, да то траје годину и по дана и да не зна директно имена људи који су га слушали, али да мисли да зна ко стоји иза тога. Уследиле су тврдње да је умешан и „страни фактор“, а у јавности је постављено питање о одговорности министра Стефановића.

Стефановић се у време прислушкивања налазио на челу Министарства унутрашњих послова, а да је због тога „морао да зна за прислушкивање“ рекао је и сам Вучић.

У вези са прислушкивање председника два пута је у полицији саслушавана и бивша државна секретарка МУП-а Дијана Хркаловић.

Стефановић је, с друге стране, осудио прислушкивање председника и навео да је важно да они који су злоупотребили своја овлашћења и функције одговарају. И тада је демантовао да постоје несугласице у врху СНС-а.

– Од 2008. слушамо о сукобима унутар СНС-а, а за то време све те странке које о томе говоре се цепају, деле, не могу да заузму јединствен политички став ни о најпростијим темама, а камоли о важним темама за грађане Србије. И нека они не брину за СНС, она има и свог председника, своје руководство, своје чланове, и ми се бавимо питањима који су важни за грађане Србије, а они се баве нама – навео је Стефановић.

Паралелно са афером прислушкивање, а по именовању новог министра полиције Александра Вулина, ухапшена је и криминална група Вељка Беливука, коју по нивоу организованости представници власти пореде са некадашњим Земунским кланом.

На питање каква је одговорност министра Стефановића за то што је група Вељка Беливука достигла такве размере да се пореди са земунским кланом што значи да може да угрози безбедност државе, Инсајдер одговор није добио, нити је премијерка Ана Брнабић дала Стефановићу могућност да одговори.

Питање да ли постоји било каква одговорност бившег министра полиције, а сада министра одбране, за све што се дешавало, укључујући и прислушкивање, са исте адресе постављено је и председнику Александру Вучићу.

– Пошто стално слушам примедбе око Небојше Стефановића поновићу – нико од нас није идеалан, притом сам ја грешнији од свих. Знам много добрих ствари које је урадио, као и неке лоше. Знам и код себе више лоших него код њега – одговорио је председник.

Случај Крушик: Улога оца министра полиције у трговини оружјем

Случај Крушик у јавност је доспео након што је узбуњивач Александар Обрадовић изнео податке о томе да је руководство фабрике радило на штету државног, а у корист приватног предузећа с којим је повезан отац министра Небојше Стефановића.

Док су представници власти негирали да ту има било шта спорно, па су чак тврдили да сада покојни отац министра Стефановића нема везе са приватном фирмом ГИМ, документација је показивала другачије.

Између осталог је откривено и да је отац Небојше Стефановића почео да се бави трговином оружјем тек након што је његов син именован на функцију министра унутрашњих послова, а без сагласности тог министарства нема трговине оружјем.

Уместо да одговори на питања о томе, министар Стефановић изнео је оптужбе на рачун појединаца из опозиције.

Док су представници власти упорно негирали или умањивали значај онога што што су поједини медији месецима тврдили, да су сумње оправдане потврдио државни ревизор приликом контроле пословања државне фабрике Крушик.

Тужилаштво за организовани криминал покренуло је предистражни поступак како би утврдило да ли су у пословима са државном фабриком Крушик привилеговани поједини приватни трговци, међу којима и фирма повезана са оцем министра полиције, али тако што су заобишли полицију на чијем је челу тада био Стефановић.

Наиме, у овом случају Тужилаштво није од полиције тражило прикупљање потребних обавештења, што је уобичајена процедура, већ по захтеву Тужилаштва потребне податке прикупљају БИА и ВБА. Објашњење је, да се на такав начин обезбеђује непристрасност.

До данас, међутим, није саопштено шта је резултат овог предистражног поступка.

Објективна одговорност за рушење у Херцеговачкој

Прво велико преиспитивање одговорности Небојше Стефановића као министра полиције, бар у делу јавности, везује се за случај незаконитог рушења приватних објеката у ноћи између 24. и 25. априла 2016. у Херцеговачкој улици, када се полиција није одазвала на позиве грађана.

До данас није утврђено ко је багерима рушио, ко је малтретирао сведоке и пролазнике, ограничавајући им кретање и одузимајући телефоне. Није откривено ни ко је „врх полиције“, који је према транскрипту разговора са броја 192 наредио да полиција не изађе на терен у ноћи рушења. На крају је једини чија је одговорност утврђена био шеф смене у надлежној полицијској управи те ноћи.

На бројна питања о овом случају Стефановић је одговарао да он не води истрагу.

Одбијање полиције да пружи асистенцију на Панчићевом врху

До данас је остало неразјашњено због чега је полиција одбила да пружи асистенцију да би се по решењу Министарства грађевинарства срушио нелегални објекат на Панчићевом врху.

Тај објекат и даље није срушен, а рушење које је било заказано још у августу 2018. одложено је због одбијања полиције да пружи асистенцију. Тадашњи министар унутрашњих послова Небојша Стефановић позивао се на закон и тврдио да му требају докази да је рушење покушано без асистенције.

С друге стране, уз образложење да не жели да угрози безбедност својих запослених, тадашња министарка грађевинарства Зорана Михајловић одбила је да без асистенције полиције спроведе рушење нелегалног објекта.

Јуткине комбинације: Приведена инвеститорка објекта с Панчићевог врха

У вези са информацијама да је инспекторима прећено, Стефановић је тврдио да надлежне институције у којима је он проверавао о претњама нису обавештене.

Стефановић је одговарајући на питања новинара Инсајдера још у септембру 2019. Рекао да ће објекат ускоро бити срушен, али није желео да прецизира датум. У марту 2020. је нагласио да не руши он лично, понављајући обећање да ће објекат бити срушен до последње цигле.

Тако се случај нелегалног здања на Панчићевом врху нашао у пат позицији.

Доводила се у питање одговорност полиције и за то што је у месту стајао предистражни поступак у случају сумње у порекло новца којим је инвеститорка Снежана Митковић финансирала изградњу спорног објекта. Наиме, како је још 2019. речено за Инсајдер у Вишем јавном тужилаштву у Краљеву, надлежно Одељење за борбу против корупције МУП Републике Србије није одговорило на њихов захтев ни после шест ургенција.