Прочитај ми чланак

КРСТИЋ Уместо код лекара, лечите се Уставом; ГАЈИЋ Морални олошу, Устав се НИКАД..

0

Жестока полемика повела се око тога да ли је дозвољено одступање од уставних норми у циљу спречавања заразе и заштите људи. Маркетиншки стручњак Небојша Крстић поручује свим "буквалистима" да се лече уставом када им затреба лекарска помоћ, док адвокат Владимир Гајић за Директно.рс тврди да тај који је изрекао такве речи нема појма о животу и да је класичан пропагандиста власти.

– Шта се тиче устава, не постоји ниједна ситуација у којој Устав може да се прекрши. Постоје 17 људских права која не могу никад да се угрожавају, чак ни у ратном стању, што је углавном највиши степен приликом ког се сужавају и ограничавају људска права. А ситуација у којој се изузетно и легитимно прекрши Устав, заиста не постоји. Што се тиче Крстића, прво нема појма човек о чему прича. Он је најобичнији пропагандиста, морални олош који обавља прљаве послове власти и то је све што могу да кажем о њему. Дозвољава себи да све и свашта говори о противницима режима и не знам шта више о њему може да се каже – рекао је адвокат и правни саветник Народне странке Владимир Гајић у разговору за наш портал и додао да власт ужива у свему овоме.

– Не уживају, наравно, због ове пандемије, али уживају у својој власти, у својој моћи која је сада неограничена. Јасно је било да је овде требало увести ванредну ситуацију, као што се у целом свету уводи, а не ванредно стање. Није на помолу рат, нити је у току. Надлежност управљања над ванредном ситуацијом је на Влади Србије или у зависности да ли је на целој територији, надлежна је покрајинска Влада или председник општине. У сваком случају председник Републике Србије нема никакво овлашћење. А да би то предупредили, увели су ванредно стање, где би се председник питао о свему – констатовао је адвокат.

По члану 39. Устава Србије, тврди Гајић, сваки грађанин наше земље има право да изађе из Србије и да се врати кад год то пожели.

– Држава мора да обезбеди повратак својим држављанима, макар се они на Марсу налазили. Легитимно је, пак, дати им решење о самоизолацији и они дефинитивно треба да остану код куће. Међутим, проблем је што решење није дато свима, па смо имали примере да су поједини који су се вратили у домовину хапшени, а уопште им није издато решење о изолацији. Долази до ситуација да се подносе кривичне пријаве и да им прете затвором за нешто за шта нису ни били правовремено обавештени.