Прочитај ми чланак

Кризни штаб планира ковид пропуснице за просветаре?! Ружић опет о тестирању деце!

0

Министар просвете, науке и технолошког развитка Бранко Ружић каже да постоји неколико предлога како ће се продужетак јесењег распуста надокнађивати, као и да је вакцинација деце осетљиво питање, а једини прави став је онај који је дала здравствена струка и наука.

– Постоји више начина како ћемо надокнадити ова три дана. Биће ту нека радна субота или продужење школске године, можда и скраћење неког распуста или интезивирање рада, свакако не видим да ће ту бити неких проблема – навео је министар Ружић у јутарњем програму Курир телевизије.

У медијима се стекла погрешна слика о томе да корона иде из школе, а заправо главни проблем лежи у онима који нису вакцинисани, истакао је министар и додао да је првенствена замисао да се деца тестирају приликом поласка у школу била лоше прихваћена.

– То је била једна од тема на седницама Кризног штаба, а Министарство просвете, науке и технолошког развоја није у мандату да може да разматра ту могућност, већ су то здравствене институције. Мислим да је то благотворно ако се препознају неки одређени симптоми. На седницама Кризног штаба разматрали смо могућност како да са институцијама урадимо један пилот-пројекат и видимо каква нам је ситуација била на почетку школске године.

Родитељи су негативно реаговали на то, као да смо говорили о вакцинацији деце, а не о тестирању. Ово је осетљиво питање, ту су и стереотипи, предрасуде, па чак да кажем и неки антиваксерски приступ који угрожава здравље нације и важно је не само да апелујемо већ и да едукујемо народ – каже Ружић.

Министар Ружић навео је да, иако је вакцинација најмлађих осетљиво питање, лично као политиколог сматра да је са аспекта здравља свих нас најбоље слушати све што кажу светске и наше институције здравља.

Ковид пропуснице већ су заживеле у угоститељским објектима, а да ли би се један такав модел могао очекивати у школама, министар каже да је веома мали број просветних радника вакцинисан и наводи да се о том питању може говорити једино на седницама Кризног штаба.

– Да ли би то било благотворно или не и како би то било прихваћено у јавности, ја само могу да одам признање свим просветним радницима и ваннаставном кадру за све оно што су урадили у протекле две године. И онлајн наставу и све што су издржали током ове пандемије – нагласио је министар просвете, науке и технолошког развитка.