Прочитај ми чланак

КРИЗА НА СЕВЕРУ КОСОВА – две супротне верзије истине у Београду и у Приштини

0

Прети ли северу Косова хуманитарна криза? Док београдски званичници тврде да је ситуација на корак да измакне контроли, у Приштини кажу да је несташица вештачки изазвана. У исто време председник Србије каже да ће се наћи начин да намирнице буду достављене, док косовски премијер поручује да ће сви шверцерски канали бити заустављени.

Деведесете су се вратиле. На северу Косова кружи слика уличног продавца у чијим кутијама су конзерве рибе, плазма кекс и батерије, јер на рафовима продавница те робе има све мање. Трговци крцкају последње залихе, па се очекује да ће криза свој врхунац достићи у четвртак.

foto: blic

„Највише недостаје оних производа који се лако кваре, попут млечних производа, али и других свакодневних намирница попут шећера и соли. Има их још увек по неким продавницама, али их је мање, у неким их чак и нема“, каже Милица Андрић Ракић, новинарка Коссева.

Мањак робе изазван је чешћим контролама такозваних алтернативних праваца, што је устаљени синоним за шверц. Без обзира на недостатак намирница, међу трговцима на Косову кружи допис у ком се на њих апелује да робу не купују јужно од Ибра. Док приштинске власти наводе да Београд вештачки изазива кризу, председник Србије подвлачи да Срби неће остати гладни.

„Радићемо оно што можемо. Не могу и нећу да вам говорим све шта ћемо да радимо. Радићемо оно што можемо и снабдеваћемо наш народ и помагаћемо нашем народу. Нећемо дозволити да наш народ умире од глади“, казао је Александар Вучић, председник Србије.

Као по обичају, Београд и Приштина имају две дијаметрално супротне верзије истине. Српска страна зауставлање камиона са српском робом тумачи као притисак, док косовски званичници указују на то да је роба била шверцована. Председница Владе Србије отворено каже да Србија користи алтернативне правце за дотурање робе на север Косова, јер међународна заједница ништа није учинила како би спорне таксе биле укинуте.

„Сада ће неки критичари власти у Београду рећи – ви користите еуфемизам „алтернативни правци“ за сиву економију и шверц. Како год желите. Ми желимо да Срби и остали људи на Косову и Метохији имају у XXИ веку све производе које желе да купују“, Ана Брнабић, председница Владе Србије.

Док се власти једне и друге стране прегањају око тога чији грех је већи – приштинско увођење такси или српско непоштовање споразума о интегрисаним прелазима, извесно је да ће грађани севера Косова бити принуђени да се сналазе, и то им неће бити први пут.

„Грађани ће се сасвим сигурно снаћи, и одлазити у веће набавке било у Србију, било јужно од Ибра, то ће свакако бити њихов избор. Већи проблем су свакако апотеке, због хитности тих набавки, али – ми овде живимо у ванредном стању већ годинама и стално морамо да налазимо начин да се прилагодимо ситуацији на терену, тако да верујем да ће се грађани сналазити“, каже Милица Андрић Ракић, новинарка Коссев-а.

Агенција Косовапрес пише да се очекује да ће на северу од четвртка бити затворене многе продавнице, како би се подгрејала ситуација пред обележавање Видовдана 28. јуна, кад бројни грађани, али и телевизијске камере, из централне Србије долазе на Газиместан.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!