Прочитај ми чланак

Кривокапић открио: Мило плаћа и до 1.000 евра за глас

0

Универзитетски професор др Здравко Кривокапић је по последњим анкетама најпопуларнија јавна личност у Црној Гори и носилац листе "За будућност Црне Горе" на предстојећим изборима 30. августа. За Нова.рс професор каже да су парламентарни избори у Црној Гори историјски тренутак у коме ће народ у тој држави одлучити "бити или не бити".

Дугогодишњи професор Машинског факултета у Подгорици изабран је, на изненађење многих, за носиоца листе “За будућност Црне Горе” коју чине Демократски фронт, Социјалистичка народна партија, Народни покрет, Права Црна Гора и нестраначке личности.

У разговору за Нова.рс Кривокапић објашњава између осталог откуд он у политици и шта народ у Црној Гори може да очекује од ове коалиције после 30. августа.

“Све је почело од одбране Закона за слободу вероисповести, који је покренуо читав црногорски народ. Осећајући као обавезу према својим прецима укључио сам се у те активности и био један од организатора професора који су дигли глас у одбрани светиња. Тако се десио мој улазак у политику, без неке намере или некаквог пројектовања са стране. Код нас мало шта може тако да се деси, али ово је баш било тако”, започиње причу проф. др Кривокапић.

Оптимизам с разлогом
Велика су очекивања листе коју предводи и не сумња да ће излазност бити на завидном нивоу, јер, како истиче, са свих страна се чује да се на ове изборе једноставно мора изаћи.

“Осећам како мој народ одасвуд поручује да је ово историјски тренутак, бити или не бити, сад или никад. Без обзира на све што чини овај чудни вирус и Национално координационо тело, у оквирима свеприсутне корупције, глас народа поручује да ће сви да изађу на изборе, поготово они који СПЦ носе у срцу, којима је вера била ослонац живота и који се нису одвајали од своје традиције нити је предавали или продавали другоме”, наводи Кривокапић.

Додаје да сви окупљени партнери у коалицији у изборну трку улазе пуни оптимизма, поткрепљеног оним што виђају у кампањи из дана у дан.

“И терен и истраживања говоре да у овом тренутку имамо 28 одсто подршке народа, што је највећа подршка икада. Знамо да наши постизборни партнери могу бити коалиција око демократа Алексе Бечића и УРА Дритана Абазовића, а њихов укупан збир је такав да сви имамо потребну већину за формирање Владе. То значи да ће се по први пут у Црној Гори десити оно што се није десило, а то је неопходна смена власти. Режим Мила Ђукановића више не слуша народ, а таква власт мора да иде у прошлост”, поручује носилац листе “За будућност Црне Горе”.

Хиљаду евра за глас
Упитан да прокоментарише могуће неправилности током изборног дана, као и покушај крађе гласова, Кривокапић каже:

“Они који су научили да варају на изборима то ће чинити и сада. Свим средствима трудиће се да се и даље одрже на власти, не због народа, већ да би сачували све оно што су створили за кратко време. Међутим, убеђен сам да Ђукановићев ДПС ни дана дуже од 30. августа не може остати на власти. Сигуран сам да је овај тренутак у ком смо сада непоновљив”.

Кривокапић ово уверење образлаже тишином која се осећа, а која, како тврди, говори о додатној нервози у редовима ДПС.

“Напуштају их чланови, људи које срећете на улици јавно говоре да их више никад неће гласати. Међутим, они тихо раде на терену помоћу класичног политичког маркетинга који даје најбољи резултат, а то је метода “један на један”. Нуде се запослења, чак је у овом моменту важније сачувати постојеће радно место. Нуде се, такође, невероватни износи за глас. Цена гласа за ДПС достиже и хиљаду евра, док су некада гласове куповали за десет пута мању цифру. Оваква понуда на криминалном предизборном тржишту јасно показује њихов велики страх од одласка с власти”, наглашава наш саговорник.

О евентуалној постизборној коалицији са ДПС нема ни говора.

“У лично име тврдим, а слободно могу и у име партија које чине коалицију иза које стојим, да никоме то не пада на памет. Сва три опозицона блока имаће простора после 30. августа да формира Владу која ће омогућити да се спроведе владавина права, да се донесе хитан пакет економских мера за премошћавање социјалних разлика. То нам је неопходно”, најављује Кривокапић.

Етика и политика
Мишљења је да су Срби у Црној Гори осетили највише на својим леђима дискриминаторску политику режима по свим могућим питањима.

“Ми желимо да направимо оно што смо дефинисали програмом. Желимо правду за све. Без обзира на то како се ко национално осећа или које вере био, желимо да Црна Гора буде место где ће да доминира правда, а не кривда. Хоћемо да то буде место где ће људи једни друге да поштују, у које ће се вратити пољуљано поверење. Режимски лидери поручују делу својих грађана да оду на неко друго место ако им се овде не допада, а ја им поручујем да је Црна Гора свима дом”, каже саговорник за наш портал.

Сматра да му политички ангажман неће укаљати професорски углед, иако се, вели, ДПС својски труди да му нађе неку мрљу.

“Они воде такву кампању у којој на све могуће начине траже нешто што би ме укаљало. Политика са којом ми данас живимо је политика бешчашћа. Ја сам ушао у политику да би етика владала њоме, а не обрнуто. Трудићу су свим својим бићем да то буде тако, јер живимо у времену незапамћене политичке корупције која разара ткиво државе”, обећава Кривокапић.