Прочитај ми чланак

Кривокапић одговорио Милу на претње

0

Данашња изјава председника Мила Ђукановића о устоличењу Митрополита црногорско-приморског Јоаникија потпуно је оголила инспиратора и иницијатора тензија у Црној Гори, изјавио је црногорски премијер Здравко Кривокапић.

Он је на тај начин коментарисао изјаву Ђукановића да ће, уколико се не промени место устоличења Јоаникија, 5. септембра бити на Цетињу да би бранио част већинске Црне Горе.

FOTO: Printscreen

Кривокапић је у писаној изјави поновио да је апсолутно право Митрополије црногорско-приморске да устоличење митрополита обави у вековном седишту своје Митрополије на Цетињу и да ће држава обезбедити све неопходне услове да СПЦ, као најдоминантија верска заједница у Црној Гори по броју верника, оствари своје Уставом загарантовано право.

– Где ће тога дана бити Ђукановић најмање је важно, али важно је позвати га да престане да изазива и подгрејава сукобе, поделе и тензије, и то све, очигледно, са циљем да спречи или стави у други план борбу против организованог криминала, која из дана у дан напредује – казао је Кривокапић.

Према његовим речима, као председник Црне Горе Ђукановић мора већ једном научити да штити Устав и уставну верску слободу Српске православне цркве да устоличење обави тамо где има свако право да га обави – на Цетињу.

– Ђукановић једном треба да стане у заштиту верске слободе Цркве коју је, док је његова партија била на власти, до бескраја прогањао, а која га је добро научила шта значи бити слободан и уставан – поручио је Кривокапић.

Подсетимо, председник Црне Горе Мило Ђукановић апеловао је да се не инсистира на устоличењу митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Цетињском манастиру, већ да се то обави у неком другом храму. Ђукановић је оценио да је устоличењу митрополита Јоаникија на Цетињу дат непримерено велики значај у држави која је мултиверска, секуларна и европска и изразио наду да ће његов апел да се устоличење Јоаникија одржи ван Цетиња „чути и уважити они који треба да га уваже“.

– Чини ми се једино реалним да упутим апел да није паметно инсистирати на устоличењу митрополита у Цетињу и Цетињском манастиру. Паметно је изместити догађај из Престонице и обавити га у неком од других храмова. Једино такав приступ би био добар залог за будућност… Надам се да нећу бити у ситуацији да 5. септембра и сам будем на Цетињу – рекао је Ђукановић.