Прочитај ми чланак

Кривокапић – како је угушен покушај пуча у ЦГ:Преломни тренутак се десио у 4.30…

0

Председник Владе ЦГ, Здравко Кривокапић, обратио се јавности на конференцији за медије поводом актуелних дешавања у Црној Гори.

Он се на почетку обраћања захвалио народу ЦГ, и казао да они који су били „тамо“, добро знају да је то интерес који повезује да је тамо најмање идеологије а највише везе политике и организованог криминала.

Према његовим речима, захваљући одлучној акцији коју је Управа полиције и сви полицајци, са Војском „видели сте да је протекло без било каквих повреда, а у једном тренутку је догађај третиран као ризичан са несагледивим последицама“.

Кривокапић је рекао да се Црна Гора налазила у деликатној ситуацији. „Била је природна стрепња грађана како ће се то завршити.“

„Видите да овај догађај није био толико значајан са становишта устоличења. Он је био повод за одређене структуре које припадају одређеном делу политике, која покушава од 30.8. да прекроје изборну воље грађана.“

„Ове силе које желе да од Црне Горе направе државу која никада није била, добили су одговор, показало се да нема те политике која је битнија од политике мира… Добили су сви грађани“.

„Захваљујући пре свега одлучној акцији коју је управа полиције и сви полицајци заједно са делом ангажовања ЦГ, протекло је без било каквих повреда, које су неко време од стране безбедносних служби третиране као догађај са несагледивим последицама“.

Он је нагласио да у Црној Гори више нема подела.

Одговарајући на питања, он је рекао да „државни удар“ није споменуо, и да то нису његове речи.

„Свако ко није чинио како је требао, биће на основу анализа процесуиран“.

Председник Владе ЦГ, Здравко Кривокапић је нагласио да нико неће бити поштеђен, где год радио, и коју год функцију вршио.

Он се осврнуо и на изјаву председника Србије да је устоличење у једном тренутку било одложено.

„Ја вам тврдим, нисмо ни помислили да се устоличење одложи“.

Кривокапић је нагласио да је преломни тренутак десио се у 4.30, када је он одлучио да иде на Цетиње.

„Није ме занимало ко ће да ме штити, рекао сам ја идем, идем у Цетиње и бићу са митрополитом“.

Прокоментарисао је и пуштање на слободу саветника председника државе Веселина Вељовића.

Рекао је да се „не може чуду начудити шта се дешава у правосуђу“.

„Правосуђе је остало, понављам педесети пут, једина заробљена институција. Не могу све да откривам шта се дешавало ових дана. Тужилаштво није доживело смене, у оквиру судства не ради се пуним капацитетом. Овде се говори о селективности и покушају да се демонстрира нечија моћ. Време ће показати зашто неко није урадио свој посао. Није полиција крива да на њу насрћу и да ради оно што је у њеној надлежности“ казао је Кривокапић.

Додао је да га радује што нико из полиције није изашао из своје надлежности.

„Залагао сам се да устоличење буде тамо где је вековима било. Ко има неке информације не знам, ово је мој став и Већа за безбедност који су га подржали. Сваком нека буде на част како се понашао“, казао је Кривокапић.

Коментаришући ставове Савета за грађанску контролу рада полиције да је дошло до прекорачења силе и коришћења гумених метака, Кривокапић је казао да свако то треба да докаже.

„Нисам упознат да су употребљени гумени меци. То су све нагађања одређених људи“.

„Акција која је спроведена учиће се у уџбеницима из безбедности“, нагласио је.

Председник Владе ЦГ, Здравко Кривокапић казао је да неки појединци из система безбедности нису схватали озбиљност ситуације све док патријарх није рекао да ће пешке да крене на Цетиње.

Казао је да ће имена бити речена за седам дана.