Прочитај ми чланак

КРИВОКАПИЋ: Испитаћемо продају земљишта милијардеру Олегу Дерипаски

0

Олег Дерипаска је милијардер из Русије, хазарско (јеврејског) порекла по оцу и мајци, а до земљишта на црногорском приморју је дошао "дарежљивошћу" Мила Ђукановића.

Црна Гора је увела санкције Русији, пошто је то јуче на седници Владе изгласало седам министара, а премијер Здравко Кривокапић је на Делфи форуму у Грчкој казао да је већ покренут поступак да се преиспита продаја земљишта на једном од најбољих локалитета руском милијардеру Олеги Дерипаски.

Црна Гора се, увођењем санкција Русији, у потпуности ускладила са безбедносном политиком Европске уније, казао је премијер Здравко Кривокапић одговарајући на новинарска питања на Делфи форуму у Грчкој.

Директор Агенције за националну безбедност Дејан Вукшић је 24. марта, гостујући на ТВ Вијести, казао да је руском миијардеру продат комплекс земљишта у Платамунима за девет евра по метру квадратном, а реч је, како је рекао, о најатрактивнијем делу црногорске обале.

„По мојим сазнањима, продаја неурбанизованог, обалног земљишта се сматра по себи корупцијом. Тај део земљишта је продат за девет евра по квадрату, иако су сами срећници могли да купе ту земљиште по цени 1.000 евра по метру квадратном. Из угла АНБ је битно да је продат комплекс земљишта изузетно геостратешки битан и ако тако остане трајно смо изгубили део територије Црне Горе“, рекао је Вукшић.

Црна Гора је усвојила санкције Русији, које су, према ранијим највама, индивидуалне и економске, усмерене ка замрзавању имовине, затварању ваздушног простора за руске авионе, забрану руских владиних медија, али и замрзавање имовине 53 правна и 680 физичких лица.

Ради се о пакету санкција које је ЕУ раније увела, а на чије спровођење се Црна Гора обавезала.

И Дерипаска је хазарског порекла, као и огромна већина „руских олигарха“,  обогатио се током 90-их када им је дозвољено да купују државне руднике, фабрике, праве монопол над ресурсима и пословима, а огромно богатство је пребацио на Запад. Мило Ђукановић се хвалио одличним односима са Дерипаском, који је учествовао и на Светском економском форуму Клауса Шваба.