Прочитај ми чланак

Криминалци и контроверзни бизнисмени у окружењу новог лидера напредњака…

0

Развојни пут Милоша Вучевића од новосадског градоначелника па до министра војног и лидера Српске напредне странке текао је упоредо са успоном и његових блиских сарадника. Често оптуживан од опозиције због “сумњивих веза са сумњивим типовима”, Вучевић је на штету својих суграђана, али на огромну корист појединаца, успео да се докаже породици Вучић као човек ком ће страначки интерес бити увек на првом месту.

Током десетогодишњег управљања Новим Садом, страначка каријера Милоша Вучевића је ишла узлазном путањом, паралелно са имовинском картом његовог некадашњег заменика Слободана Милића Боцаре.

Foto: Printscreen/YouTube

По струци техничар вуче, односно машиновођа, Боцара 2013. постаје саветник градоначелника “без специјалности”, а убрзо и оснивач фирме “ЕС цапитал 2013”. Муњевитом брзином његова фирма постаје власник чак 300 грађевинских парцела у Новом Саду, да би данас био етаблиран СНС инвеститор читавих комплекса стамбених насеља, чија се вредност мери у десетинама милиона евра. Према кривичној пријави, коју је подигао узбуњивач из Градске куће, Милић је куповао градско земљиште на потезу Телепа, Ветерника и Адица, а потом је град, са Вучевићем на челу, те исте парцеле, кроз експропријацију, откупљивао од њега по знатно вишим ценама. Данас су те парцеле претворене у једнообразне, огромне стамбене комплексе колоритних назива “Сунчане долине”, “Телеп гранде”… које су експресно добијале приступне путеве, комунална решења, градску расвету…

За време Вучевићевих мандата Новосађани су напрасно упознали предузетнички дух још једног свог суграђанина, а градоначелниковог доброг другара – Марка Босанца Боскета. Према званичним подацима Агенције за привредне регистре, Марко Босанац се први пут појављује као оснивач омладинске задруге 2015. године. Након неколико година проведених у Српској напредној странци и честих заједничких фотографија са градоначелником, Босанац постаје власник још три приватне фирме, које по аутоматизму добијају послове са Градом. Аванзујући и у кума славе новосадског одбора СНС-а, иста фирма у наредним годинама постала је и водећи партнер многобројним јавним предузећима, Влади Војводине, ЕПС, па и „Телекому Србије“. Како би се одужио странци, Боске по потреби излази на новосадске улице да песничи демонстранте против власти, ангажује хорде за ноћна кречења српских симбола по непослушним Лиманима, или пак организује опскурне патриотске шетње „подршке Вучићу“ по истим.

Копредседник новосадског одбора Заједно! Радивоје Јововић назвао је Вучевића “доказаним сарадником новосадских криминалаца” у које је убрајао и Слободана Милутиновића Снајпера. Овај некадашњи вођа навијача Војводине тренутно је у бекству, са све наногицом, из кућног притвора у коме је био због бруталног насиља над девојком и за њим је сада расписана међународна потерница. Милутиновић иза себе има подужи кривични досије, својевремено је био страх и трепет на трибини ФК Војводина, а криминалну каријеру започео је са 18 година. Поред тога, Милутиновић има и фотографију из Градске куће, на којој се срдачно рукује управо са Милошем Вучевићем. Јововић сматра да је Вучевић увек радио у интересу породице Вучић, а да су грађани били колатерал њихових непочинстава.

„Андреј Вучић је његов “дисциплинатор”. Вучевић је на своју руку радио можда на неким ситним пословима, али у овим диловима је сигурно радио по налогу и у интересу Андреја Вучића и брата му, председника“, каже Јововић, додајући да је стога Вучевића стигла и “очекивана награда” унапређењем у лидера странке.

„Поред Боскета, Боцаре провлачи се и “шефовска” линија Звонка Веселиновића, чији је бивши новосадски градоначелник доказани сарадник овог, по наводима медија контраверзног бизнисмена са севера Косова, блиског СНС“, додао је Јововић.

Да се за време Вучевића градоначелника нашло простора и за пословање са Веселиновићевим фирмама, истакла је и Народна странка. Према документацији, у послу реконструкције Позоришног трга набављане су гранитне плоче предузећа „Гранит пешчар“ из Љига, у власништву управо Звонка Веселиновића, којег су Сједињене Америчке Државе означиле као припадника организоване криминалне групе. Вучевићев највећи допринос странци, а уједно и завршни ударац већ измрцвареном Новом Саду је завршавање монструозног пројекта “Нови Сад на води”, који ће градити већ доказани СНС мегаломански инвеститор, компанија „Галенс“. Због овог пројекта Новосађани су годинама протестовали, а активисти више од годину дана камповали на Шодрошу како би издејствовали измештање изградње новог моста преко Дунава, а који је циљано трасиран ту управо као погодност будућег Новог Сада на води. Због овог пројекта промењен је и Генерални урбанистички план Новог Сада, градња ће заћи у само корито Дунава, а последња приобална оаза на Дунаву ће постати приватно власништво „Галенсових“ будућих станара.

“Први ашов” тог злодела почињен је већ на седници на којој је усвојен ГУП, а где грађаниам није било дозвољено ни да уђу и поднесу својих 13.500 потписа и приговора на исти. Уместо тога, њих је испред Бановине физички тукло приватно обезбеђење које је ангажовао управо Милош Вучевић“, каже Марија Срдић из Грађанског покрета Браво!, додајући да је Вучевић увек био “продужена рука председника” и да у коруптивним радњама увек “треба ићи трагом новца, а у овом случају – трагом криминала”.