Прочитај ми чланак

КРИЛО СНС Ко су људи из „Српске напредне демократске странке“ (I ДЕО)

0

У српској политици прелетање из једне странке у другу сасвим је уобичајна појава, нарочито откако су на власт уместо демократа дошли напредњаци. А онда су исте те демократе које су се бориле управо за демократске вредности напрасно промениле страну, и то ушле у странку која је сушта супротност. Међутим, интерес не бира!

Интересантан податак Центра за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) показује да је за три године, и то од 2016. до 2019. године 657 одборника и одборница променило партију. А пошто последњих година углавном прелећу из других странака у владајућу, коју додуше чини пуно чланова Демократске странке, или симпатизера бивше власти, није ни чудо што је уредник Данаса Дража Петровић предложио да се унутар СНС оснује крило Српска напредна демократска странка коју би чинили отпадници из ДС, а сада чланови СНС.

Foto: Instagram

И када се мало осврнемо и погледамо ко су окоснице Српске напредне странке, видећемо да су на водећим местима управо бивши чланови и симпатизери Демократске странке.

Први међу њима је заменик градоначелника Београда Горан Весић, који се у београдску власт вратио као члан напредњачког табора, иако је од 1994. до 1997. био шеф кабинета председника Демократске странке др Зорана Ђинђића.

– Весићев трансфер ка Вучићевом штабу може се слободно рећи да представља политички тренд – писали су тада медији.

После Весићевог, примера је све више, од локала па све до партијских врхушки.

Бивши градоначелник Београда, садашњи министар финансија Синиша Мали, такође је био учесник Владе после петооктобарких промена. У фебруару 2001. године, постављен је за помоћника министра за приватизацију.

Јелена Триван, некадашња портпаролка Демократске странке, посланица у Скупштини Србије, чланица Одбора за европске интеграције и Одбора за културу и информисање и потпредседница ДС, 2013. поднела је оставку на све страначке функције у Демократској странци. Некадашња ударна песница ДС и Бориса Тадића, 2015. постала је в.д. генералног директора „Службеног гласника“ одлуком Владе Србије.

Вест о новој функцији Јелене Триван изазвала је неверицу и на стотине негативних коментара на интернету. Незадовољни су били сви, и присталице њене бивше странке ДС, јер је прешла “на другу страну”, али и присталице СНС јер није изабран неко из њихове партије. Почетком 2020. поново је изабрана за директора овог јавног предузећа, и то за вршиоца дужности.

Бивши министар привреде Горан Кнежевић, био је члан Демократске странке, градоначелник Зрењанина. У октобру 2008. ухапшен је у акцији против чланова „грађевинске мафије“ због сумње да је злоупотребио службени положај, примао и давао мито.

Почетком 2010. приступио је СНС, па постао потпредседник странке. Почетком августа 2016. изабран је за министра привреде и ту функцију обављао је до ових избора.

Александар Сенић, био је члан ДС, па Тадићевог СДС, да би након тога приступио напредњацима.

– Нисам прелетач, јер сам прво изашао из СДС, па сам се тек онда учланио у СНС, а пре приступања напредњацима био сам нестраначка личност – изјавио је Сенић.

Уласком у Вучићеве редове, аутоматски је постао члан Главног одбора. У међувремену је прво постао шеф за пројекат Београд – Јужни Јадран у „Коридорима Србије“, а затим и директор Сектора за управљање изградњом у тој компанији.

Драган Поповић, који је као кадар ДС од 2006. до 2013. био први човек локалне самоуправе у Мајданпеку, сада је члан СНС. Поповића су, док је био члан ДС, сменили управо СНС и СПС. У међувремену је приступио СНС и постао други на њиховој листи.

Тања Мишчевић, вишегодишњи саветник министра одбране и функционера ДС Драгана Шутановца, била је на месту директорке Канцеларије за европске интеграције Владе Србије. Вучићева власт Мишчевић је именовала за шефицу Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији, 3. септембра 2013. и то на Вучићев предлог. Прошле године се повукла из Владе…

Из постпетооктобарске гарде која је у једном тренутку чинила Вучићеву Владу је и бивша гувернерка НБС Кори Удовички, која је после 5. октобра била специјална саветница министра финансија и привреде, као и министарка за енергетику и рударство. До 2016. је била министарка државне управе и локалне самоуправе и потпредседница Владе.